Belogradtsjik-klippene

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Belogradchik-klippene»)
Belogradchik-klippene
LandBulgarias flagg Bulgaria
Oppkalt etterBelogradtsjik
Areal641,31 hektar
Høyde o.h.321 meter
Kart
Belogradchik-klippene
43°37′15″N 22°41′06″Ø

Belogradtsjik-klippene (bulgarsk: Белоградчишки скали, Belogradtsjisjki skali) er en gruppe sandstein- og konglomeratbergformasjoner som ligger i de vestlige skråningene av Balkanfjellene (Stara Planina) nær byen Belogradtsjik nord i Bulgaria, mellom Serbia og Romania. Steinformasjonene dekker et område på 50 km².

Bergartene varierer i farge fra rødt til gult; noen av steinene når opptil 200 m høyde. Mange bergarter har uvanlige former og er forbundet med legender. De er ofte oppkalt etter mennesker eller gjenstander de antas å ligne på.[1][2][3]

Steinformasjonene er blitt erklært som et landemerke av den bulgarske regjeringen og er en viktig turistattraksjon i regionen. I 1984 ble steinformasjonene oppført på den foreløpige listen over steder som skal vurderes til UNESCOs verdensarvliste. Steinformasjonene blir vurdert som en Geopark i European Geoparks Network og UNESCO Global Geoparks Network. I september 2008 ble Belogradtsjik kåret til en av tjue finalister av EU-kommisjonen som en «European Destination of Excellence». I 2009 ble Belogradtsjik utnevnt til Bulgarias nominasjon i kampanjen for de nye 7 underverkene i naturen.

Området er det eneste habitatet til den kritisk truede endemiske planten Hieracium belogradcense.

Belogradtsjik-festningen, også kjent som Kaletoj, er en eldgammel festning som ligger som en del av (mellom) steinformasjonene. Den er en av de best bevarte høyborgene i Bulgaria og et kulturminne av nasjonal betydning. Festningens vegger er over 2 meter tykke i fundamentet og når opp til 12 meter i høyden, og festningen har et areal på 10 210 kvadratmeter.[4][5]

Bilder[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «The Belogradchik Cliffs – A Natural Wonder – The Tourist Portal of Bulgaria». bulgariatravel.org. Besøkt 2. november 2020. 
  2. ^ «Google Maps». Google Maps (norsk). Besøkt 2. november 2020. 
  3. ^ «Belogradchik - et bulgarsk eventyr». Renates Reiser. 23. mai 2020. Besøkt 2. november 2020. 
  4. ^ «Belogradchik fortress Kaleto, information about Belogradchik fortress, Kaleto Fortress in Belogradchik, Belogradchik’s fortress Kaleto Info». www.belogradchik.biz. Besøkt 2. november 2020. 
  5. ^ «Belogradchik Fortress – The Tourist Portal of Bulgaria». bulgariatravel.org. Besøkt 2. november 2020. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]