Beitesjampinjong

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Beitesjampinjong
Beitesjampinjong
Vitenskapelig(e)
navn
:
Agaricus campestris
L. :Fr.
Norsk(e) navn: beitesjampinjong
Biologisk klassifikasjon:
Rike: sopper
Divisjon: stilksporesopper
Subdivisjon: hymeniesopper
Klasse: ekte hymeniesopper
Underklasse: Agaricomycetidae
Orden: skivesoppordenen
Familie: Agaricaceae
Slekt: sjampinjonger
IUCNs rødliste:
livskraftig
Habitat: terrestrisk
Utbredelse: Verden over, spesielt Europa og Nord-Amerika

Beitesjampinjong er en skivesopp i slekten Agaricus. I likhet med mange andre sjampinjonger er den en velsmakende matsopp. Den finnes i store deler av verden, og vokser på fuktige gressplener og sletter hvor den danner fruktlegemer på sensommeren og tidlig høst. Hvis en ønsker å sanke den i naturen bør en være kjent med forvekslingsartene som kan forårsake dødelige forgiftninger.

Beskrivelse[rediger | rediger kilde]

Beitesjampinjong er en skivesopp. Hatten er mellom 5 og 10 centimer i diameter og hvit. Som ung er skivene under hatten rosa, men etterhvert mørkner de til brunrøde og til slutt mørk brun.[1] Sporeavtrykket er altså mørkebrunt. Stilken som kan bli mellom 3 og 7 centimeter høy bærer en enslig tynn ring. Ved trykk blir det hvite soppkjøttet svakt rødlig brunt. Den kan være vanskelig å skille fra dødelig giftige fluesopper, for eksempel hvit fluesopp hvis skiver alltid er hvite.[2] Den lett giftige giftsjampinjongens kjøtt blir gult ved trykk.[2]

Navnet[rediger | rediger kilde]

Det vitenskapelige slektsnavnet Agaricus kommer av gresk agarikon som ble brukt for å omtale en sopp som sannsynligvis var i bruk av et folk som kom fra Agaria.[1] Det latinske artsepitetet campestris betyr mark eller slette. Sjampinjong kommer av fransk «champignon» som rett og slett betyr sopp.[1] Beitesjampinjong har sammenheng med den typiske utbredelsen.

Bildegalleri[rediger | rediger kilde]

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Man finner sjelden denne soppen i skoger. Det typiske utbredelsesområdet er fuktige gressplener, eller sletter hvor den ofte forekommer i såkalte «hekseringer». Den vokser over hele verden, men er bare sporadisk rapportert utenfor hovedutbredelsesområdet i Europa, Nord-Amerika og Australia.[3]

Bruk[rediger | rediger kilde]

Beitesjampinjong er mild i smaken, og smaker svært godt. Den kan sankes mellom juli og oktober over hele Norden, til og med høyt i fjellet.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b c Mossberg, Bo (2000). Cappelens soppbok. Cappelen. s. 218. ISBN 8202195802. 
  2. ^ a b Høiland, Klaus. «sjampinjong». i Store norske leksikon. Besøkt 26. mai 2021. 
  3. ^ «Agaricus campestris L.». i GBIF Secretariat (2021). GBIF Backbone Taxonomy. Checklist dataset. doi:10.15468/39omei. Besøkt 26. mai 2021. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]