Beit Alfa

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Beit Alfa (hebraisk בֵּית אַלְפָא, også kalt Bet Alpha) er en kibbutz i Nord distrikt i Israel, nær Gilboafjellet. Det ligger ruiner av en eldgammel synagoge i kibbutzen, og den fikk navnet fra den arabiske landsby som en gang sto her, Khirbet Bait Ilfa.

Plassering[rediger | rediger kilde]

Kibbutzen ligger på østkammen av Haroddalen, som ligger mellom Jezreeldalen og Beth She'andalen i Nedre Galilea. I sør og vest ligger de bratte fjellsidene av Gilboafjellet. De nærmeste fjelltoppene er Har Barkan (497 meter) og Har Gefet (318 m). Området nord og øst for kibbutzen er flatt, men faller østover mot Jordandalen. Nord for kibbutzen flyter elven Harod. 2,5 km sørvest for kibbutzen går muren som skiller de israelske territoriene fra de palestinske selvmyndighetene. I nærheten ligger kibbutzene Heftziba, Sde Nahum, Nir David og Ma'alt Gilboa. På den palestinske siden ligger landsbyen Fakua.

Historie[rediger | rediger kilde]

På 500-tallet var det en jødisk bebyggelse her og fra denne står ruinene av en synagoge tilbake. Bebyggelsen ble etterfulgt av den arabiske landsbyen Bait Ilfa, som etter hvert ble fraflyttet.

Kibbutzen ble grunnlagt den 4. november 1922 av Hashomer Hatzair-pionerer. De første medlemmene kom fra Polen. De hadde all erfaring fra 1921 da de deltok i opprettingen av kibbutzen Geva. Den første tiden var hard for pionerene, siden stedet lå i nærheten av et myrområde som gjorde de utsatte seg for malaria. I april 1927 var kibbutzen besøkt av den tsjekkoslovakiske presidenten Tomáš Masaryk. Det var første gangen en statsleder besøkte Palestinamandatet. I 1928 oppdaget medlemmene i den nærliggande kibbutzen Heftziba ruinene av Beth Alpha-synagogen, som lå på deres område. Under arabreropprøret i 1929 ble kibbutzen angrepet og åkrene ble ødelagt. Da arabareropprøret brøt ut på ny i april 1936, satte arabrere igjen markene i brann.

I 1940 flyttet noen av medlemmene, som tilhørte Hashomer Hatzair, til kibbutz Ramat Yohanan, i bytte mot støtten Mapai fra Ramat Yohanan. I de neste årene var kibbutzen et av de sentre som ble brukt av den jødiske paramilitære organisasjonen Haganah.

Mosaikk med Dyrekretsen i Bet Alfei-synagogen.

Den 1. april 1948 ble kibbutzen angrepet av arabere med bombekaster. Arabrene trakk seg tilbake da en tropp britiske fallskjermjegere nærmet seg stedet.

Etter krigen i 1948-49 ble Gilboa utdannelsesinstitutt grunnlagt i den nordlige delen av kibbutzen. Under krigen mellom Israel og Hisbollah i 2006 tok kibbutzen i mot evakuerte fra grenselandsbyene som hadde blitt angrepet med rakettene til Hizbollah fra Sør-Libanon. Etter krigen ble det opprettet et oppsamlingssenter for etopiske emigranter her. Rundt 600 emigranter bor her og lærer hebraisk og forbereder seg for det israelske samfunnet.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]