Beinn Alligin

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Alligins topper

Beinn Alligin (bɛɪn æləgɪn) er et fjell i Torridon Hills nord for Loch Torridon i Skottland. Navnet betyr «Juvelbesatt høyde». Fjellet har to topper som har status som munro, Tom na Gruagaich (922 moh.) i sør og Sgurr Mhòr (986 moh.) i nord. Begge topper er også marilyns.

Den vanligste ruten starter fra en liten vei ved Torridon og følger elven Abhainn Coire Mhic Nobuil frem til botnen Coir nan Laogh. Deretter går det en gresskledt stigning opp til Tom na Gruagaich. Hovedryggen går så nordover mot Sgurr Mhòr. Under denne toppen er det en dyp fure i fjellsiden, kjent som Eag Dubh («Den svarte furen»), som er et av fjellets mest kjente trekk.

Fra toppen av Sgurr Mhòr er det mulig å fortsette langs ryggen mot øst. Den blir mer steinete, og man møter en serie spisser kjent som «Alligins horn». Det krever en grunnleggende klatrekunnskap å komme forbi disse, og på vinteren kan de være vanskelige.

En alternativ rute som unngår hornene går gjennom passet mellom de to toppene. Man kan der følge gresskledde bakker vestover ned til en slette. Også denne ruten kan være vanskelig på vinteren.