Beijing erkebispedømme

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Beijing erkebispedømme
天主教北京总教区 (kinesisk)
Archidioecesis Pechimensis (latin)
Beijing erkebispedømme
Nantangkatedralen
Kirkeromersk-katolsk
Land:Kina Kina
KirkeprovinsBeijing
Suffragan-
bispedømmer
:
Anguo, Baoding, Daming, Jingxian, Shunde, Tianjin, Xianxian, Xuanhua, Yongnian, Yongping, Zhaoxian, Zhengding
Biskop:Joseph Li Shan
BispeseteBeijing
KatedralNantangkirken
Areal30000 km²
Opprettet1308/1690
Utskilt fraMacao bispedømme
Offisielt nettsted
Statistikk

Beijing erkebispedømme (kinesisk: 天主教北京总教区) er et av Folkerepublikken Kinas 20 romersk-katolske erkebispedømmer. På grunn av katolisismens vanskelige kår i Kina har paven ikke kunnet utnevne erkebiskoper mellom 1967 og 2007. Erkebiskopene ble innsatt av Den kinesiske patriotiske katolske forening og ikke anerkjent av paven. Joseph Li Shan, som ble ordinert i 2007, er den første erkebiskopen som anerkjennes både av paven og den kinesiske regjering.

Historie[rediger | rediger kilde]

Allerede under Yuan-dynastiet ble et katolsk erkebispedømme opprettet i Beijing, den gang under navnet Khan-balyq erkebispedømme. Den første erkebiskopen var fra 1308 Giovanni da Montecorvino, som allerede hadde misjonert i Kina i 14 år. Han ble samtidig utnevnt til patriark av hele Det fjerne østen (summus archiepiscopus in toto dominio Tartarorum, ordrett «øverste erkebiskop over hele det tatariske området»), men patriarktittelen forble en ren æresbetegnelse og ble ikke fornyet etter Montecorvinos død i 1328. Erkebispedømmet bestod derimot, øyensynlig med flere vakanser, videre frem til Yuan-dynastiets undergang rundt 1368.

Bispedømmet ble gjenopprettet som Peking bispedømme i 1690, samtidig med opprettelsen av Nanking bispedømme. Begge var blitt utskilt fra Macao bispedømme. Peking bispedømme omfattet først den nordlige halvparten av Kina samt Korea og Mongolia, men fikk gjennom utskillelsen av flere apostoliske vikariater etter hvert dagens størrelse. 1856 ble bispedømmet selv nedgradert til et apostolisk vikariat. 1946 ble det igjen opphøyet til Beijing erkebispedømme. Den første erkebiskopen, Thomas Tien-Ken-Sin, ble i 1951 utvist av kommunistregimet. Erkebispesetet ble etterpå besatt med biskoper som ikke var anerkjent av paven.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]