Beauport klosterruin

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Beauport klosterruin
Paimpol Beauport4.JPG
Østfasaden med klosterets nåværende museumsinngang, og den delvis intakte gavlveggen
Beliggenhet
Adressechemin de l'Abbaye
Posisjon

Beauport klosterruin
48°46′04″N 3°01′10″V

Beauport klosterruin (fransk: Abbaye maritime de Beauport) er en klosterruin med byggestart i 1203 i henhold til pavelig brev og jordtildeling fra greven av Penthièvre (død 1212). Den ligger ved nordkysten av Bretagne øst for byen og kommunen Paimpol i departementet Côtes-d'Armor. Det ble bygget for å erstatte et annet kloster som ble nedlagt samtidig, og huset munker av Premonstratenserordenen. Klostervirksomheten ble avsluttet 1790 og deler av jorden ble solgt: Resten ble offentlig eie og i årenes løp vandalisert. Dette stoppet først i 1862, da stedet fikk status som historisk monument (Monument historique).

Klosterbygningen er delvis intakt, og fungerer i dag som museum. Det viser hvordan munkene levde i tiden omkring stiftelsen, med modeller av blant annet maten de dyrket og spiste. Klosterkirken er delvis nedfallen, men murverket i en gavlvegg er fortsatt nesten helt.

Beauport kloster har status som kulturminne på flere nasjonale og regionale lister.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Meiffret L., 2006 : '«Le domaine de l’abbaye de Beauport (Côtes d'Armor) : exemple de gestion active d’un site classé» Sites et monuments (bulletin de la Société pour la protection des paysages et de l’esthétique de la France) - S. 29–31 (kilde for den tyske artikkelen)
  • «Biennales des Abbayes Bretonnes».Les Abbayes Bretonnes: Le Sarment Fayard Rennes 1983 (ISBN 2-213-01313-6) s. 321–329.


Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]