Beauport klosterruin

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Beauport klosterruin
Østfasaden med klosterets nåværende museumsinngang, og den delvis intakte gavlveggen
Beliggenhet
LandFrankrike[1]
StedPaimpol[1]
StilretningGotisk arkitektur
Etablert1202
Kart
Kart
Beauport klosterruin
48°46′04″N 3°01′10″V
Nettsted
Nettsted Offisielt nettsted

Beauport klosterruin (fransk: Abbaye maritime de Beauport) er en klosterruin med byggestart i 1203 i henhold til pavelig brev og jordtildeling fra greven av Penthièvre (død 1212). Den ligger ved nordkysten av Bretagne øst for byen og kommunen Paimpol i departementet Côtes-d'Armor. Det ble bygget for å erstatte et annet kloster som ble nedlagt samtidig, og huset munker av Premonstratenserordenen. Klostervirksomheten ble avsluttet 1790 og deler av jorden ble solgt: Resten ble offentlig eie og i årenes løp vandalisert. Dette stoppet først i 1862, da stedet fikk status som historisk monument (Monument historique).

Klosterbygningen er delvis intakt, og fungerer i dag som museum. Det viser hvordan munkene levde i tiden omkring stiftelsen, med modeller av blant annet maten de dyrket og spiste. Klosterkirken er delvis nedfallen, men murverket i en gavlvegg er fortsatt nesten helt.

Beauport kloster har status som kulturminne på flere nasjonale og regionale lister.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Meiffret L., 2006 : '«Le domaine de l’abbaye de Beauport (Côtes d'Armor) : exemple de gestion active d’un site classé» Sites et monuments (bulletin de la Société pour la protection des paysages et de l’esthétique de la France) - S. 29–31 (kilde for den tyske artikkelen)
  • «Biennales des Abbayes Bretonnes».Les Abbayes Bretonnes: Le Sarment Fayard Rennes 1983 (ISBN 2-213-01313-6) s. 321–329.


Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]