Beate Lupton

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Beate Lupton
Født21. aug. 1947[1]Rediger på Wikidata (76 år)
BeskjeftigelseLege Rediger på Wikidata
NasjonalitetNorge

Beate Søholt Lupton (født 21. august 1947) er en norsk lege som har arbeidet som distriktslege og kommunelege i Båtsfjord i mange år, og som assisterende fylkeslege i Finnmark. I 2010 har hun begynt som kommuneoverlege i Båtsfjord. Hun er spesialist i samfunnsmedisin.

Hun har også arbeidet ved institutt for samfunnsmedisin, Universitetet i Tromsø, der hun i 2004 har tatt doktorgrad om forebyggende tiltak mot hjerte-/karsykdommer. Doktordisputasen ble holdt i kinosalen i Båtsfjord 4. mars 2004 og skal være verdens nordligste doktordisputas noensinne. I doktorgradsarbeidet har hun utført en undersøkelse der befolkningen i Båtsfjord og Nordkapp kommuner har registrert overgang fra kokekaffe til filterkaffe, fra helmelk til lettmelk, øket mosjon og reduksjon av røyking. Resultatet er en gunstig utvikling i blodtrykk, kolesterolnivå, og kroppsmasseindeks (KMI, engelsk: BMI, Body Mass Index) sammenlignet med kontrollkommunene Måsøy, Loppa og Gamvik i Finnmark.

Hun er aktiv som oppdretter av trekkhunder, spesielt rasen Alaska Husky, og har oppdrettet hunder med gode plasseringer i Finnmarksløpet.

Beate og Neil Lupton har opprettet firma Lupton Kompetanse A/S som driver rådgivning for næringsmiddelindustrien og videreforedling av kjøtt og fisk.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ www.birthday.se[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]