Bay of Islands

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Bay of Islands
Russell i Bay of Islands.
Kerikeri i Bay of Islands.
Stone Store, St James og Mission House

Bay of Islands er en bukt i regionen NorthlandNordøyaNew Zealand. Bukta ligger 60 kilometer nordvest for Whangarei.

Bay of Islands er et av de mest populære reisemålene for sportsfiske og seiling på New Zealand, og er også svært attraktivt for generell turisme.[trenger referanse] Området har vært internasjonalt kjent for sportsfiske siden den amerikanske forfatteren Zane Grey skrev om det i 1930-årene.

Geografi[rediger | rediger kilde]

Bukten har et uregelmessig, 16 km bredt innløp på nordøstkysten av Nordøya. Den er en naturlig havn med flere armer som strekker seg inn i landet; de største er Waikare Inlet i sør og Kerikeri Inlet og Te Puna Inlet (Mangonui) i nordvest. Den vesle byen Russell ligger i enden av en kort halvøy som strekker seg inn i bukten fra sørøst. Flere øyer ligger nord for denne halvøya, Urupukapuka Island i øst og Moturoa Island i nord er de største. Halvøya Purerua Peninsula strekker seg mot vest i bukta, nord for Te Puna Inlet, og en annen halvøy, Cape Brett Peninsula, går 10 km ut i Stillehavet ved østenden av bukta.

Historikk[rediger | rediger kilde]

Den første europeeren som kom til området, var kaptein James Cook, som navngav det i 1769. Bay of Islands var det første området på New Zealand som ble bosatt av europeere. Hvalfangere kom dit på slutten av 1700-tallet, og de første misjonærene i 1814.

Området har mange interessante historiske bosetninger, som Paihia, Russell, og Kerikeri. Russell, tidligere kjent som Kororareka, var den første permanente europeiske bosetningen på New Zealand, og stammer fra tidlig 1800-tall. Kerikeri har mange historiske steder fra den tidligste europeiske bosetningen: Mission House, også kjent som Kemp House, er den eldste trebygningen på New Zealand, og Stone Store fra 1832, et tidligere lager, er den eldste steinbygningen i landet.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]