Battos IV av Kyrene

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Battos IV av Kyrene (gresk: Βάττος; virksom på 500- og 400-tallet tallet f.Kr.) var den sjuende og nest siste greske konge av Kyrene av det battiaske dynasti i Kyrenaika, et rike i antikken i Nord-Afrika i dagens Libya. Battos ble kalt for «Battos den kjekke» eller «rettferdige» (Βάττος ο Καλός). Han var den første konge av Kyrene som tjente som klientkonge under persisk overherredømme.

Slekt[rediger | rediger kilde]

Battos var sønn og eneste barn av den femte greske konge av Kyrene, Arkesilaos III. Moren var en libysk kvinne hvor navnet ikke lenger er kjent og var datter av Alazir, den libyske guvernøren av byen Barka. Herodotos har fortalt at Arkesilaos III og Alazir var beslektet, antagelig via inngifte. Hans besteforeldre på farssiden var den femte greske konge av Kyrene, Battos III og dronning Feretima. Hans tante på farssiden var prinsesse Ladike som ble giftet bort til den egyptiske farao Amasis II.

Framgangsrik og fredelig styre[rediger | rediger kilde]

Battos etterfulgte formelt sin far, men hans bestemor Feretima synes å ha styrt først på hans eller egne vegne, og han overtok fra henne i slutten av 515 f.Kr. etter at hun døde av en fryktelig hudsykdom i Egypt.[1]

Fra 515 til 465 f.Kr., et relativt langt styre sammenlignet med hans nærmeste forfedre, fungerte Battos som konge av hovedstaden Kyrene og Kyrenaika. Svært lite er kjent om hans styre, hvilket ofte er tilfelle ved fredfylte epoker, og han synes likeledes ha styrt med forsiktighet, muligens grunnet trykket fra Perserriket. I løpet av hans tid ble Kyrene igjen en rik by. Kyrenaika eksporterte hvete, bygg, olivenolje, men særlig en medisinsk urt kalt silfion eller silphium (en Ferula-art) som ble utvinnet i en slik grad at den ble utryddet en gang etter 100-tallet e.Kr. da Plinius den eldre registrerte at den var blitt sjelden.[2]

Død[rediger | rediger kilde]

Navnet på Battos' hustru er ikke kjent. Selv døde han i 465 f.Kr. og ble gravlagt ved siden av sine forfedre i Kyrene. Han ble etterfulgt av sin sønn Arkesilaos IV.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Pheretima», Attalus.org
  2. ^ Plinius den eldre: Naturalis Historia, 23–79

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Herodotos: Historier, bok 4. 162
  • Meyer, Eduard (1897): «Battos (6)» i: Paulys Realencyclopädie der classischen Altertumswissenschaft (RE). Bind III,1, Stuttgart, s. 148.
  • Berve, Helmut (1967): Die Tyrannis bei den Griechen. München.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Forgjenger:
 Arkesilaos III 
Konger av Kyrene
Etterfølger:
 Arkesilaos IV