Battle for the Planet of the Apes

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Battle for the Planet of the Apes
Planetoftheapes-battle-logo.svg
Generell informasjon
SjangerScience fiction / Actiondrama / Fremtidsfilm
Utgivelsesår1973
Prod.landUSA
Lengde1 t. 33 min.
SpråkEngelsk
Aldersgrense16 (Norge)
Bak kamera
RegiJ. Lee Thompson
ProdusentArthur P. Jacobs
ManusforfatterPaul Dehn
John Corrington
Joyce Hooper Corrington
MusikkLeonard Rosenman
SjeffotografRichard H. Kline
Foran kamera
MedvirkendeRoddy McDowall
Claude Akins
Natalie Trundy
John Huston
Paul Williams
Annen informasjon
BudsjettUSD 1,7 millioner [1]
Premiere15. juni 1973 (USA)
Eksterne lenker
Offisielt nettsted

Battle for the Planet of the Apes er en amerikansk postapokalyptisk sciencefiction- og actionfilm fra 1973 med Roddy McDowall, Claude Akins og Natalie Trundy i hovedrollene. Regi er ved J. Lee Thompson og manus for fjerde gang av Paul Dehn.

Dette er den femte og siste filmen i serien om Apeplaneten, før den gjenoppstod i fornyet versjon i 2001.

Handling[rediger | rediger kilde]

Noen år etter hendelsene i forrige film ligger verden i ruiner. Mennesket har forårsaket apokalypsen i krigen mot apene og de apene og menneskene som har overlevd lever faktisk sammen i noenlunde harmoni, men med apene som de dominerende. Caesar har roet seg ned og tatt sjefsrollen for det primitive landsbysamfunnet de nå lever i. Nå ønsker han først og fremst fred mellom aper og mennesker i tiden framover. Men gorilla-lederen, General Aldo (Claude Akins), er uenig med Caesar og ønsker mennesket utryddet så fort som mulig.
Caesar begynner i motløshet å tenke på det faktum at han aldri fikk sjansen til å kjenne sin foreldre før de ble drept og at han nå kunne trengt deres råd. Hans menneskelige tjener MacDonalds forteller ham da at det eksisterer TV-opptak av hans foreldre og at disse befinner seg i «den forbudt by», ruinene av det som en gang var Central City. I håp om å finne råd og trøst drar Caesar, sammen med MacDonald og en annen ape, tilbake til «Den forbudte by» for å se på arkivopptak fra TV-sendinger i 1971. Det er imidlertid overlevende i ruinbyen, en gruppe menneskemutanter som tidligere var slaveeiere og som nå ledes av Guvernør Kolp. Caesar finner omsider opptakene og får lære om fremtiden, samt se et kort opptak av sine foreldre før de blir tvunget til å flykte fra menneskemutantene som nå har oppdaget dem.
Mutantene ønsker helst at apene dør, og bestemmer seg for å følge etter dem hjem. En siste krig mellom mutantene og apene bryter ut. Men gorillalederen General Aldo er ikke fornøyd med tingenes tilstand, og ønsker også Caesar ryddet ut av veien, og en intern krig mellom de to er like uunngåelig.

Om filmen[rediger | rediger kilde]

Battle for the Planet of the Apes regnes av kritikerne som den svakeste i denne filmserien. Den har fått 38% på Rotten Tomatoes.[2]

Den ble en moderat kommersiell suksess og den minst innbringende av de fem filmene, knapt slått av den forrige filmen. I USA innbrakte den 8,8 millioner dollar på kino.[3]

I rollene[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Solomon, Aubrey. Twentieth Century Fox: A Corporate and Financial History (The Scarecrow Filmmakers Series). Lanham, Maryland: Scarecrow Press, 1989. ISBN 978-0-8108-4244-1. p. 257.
  2. ^ «Battle For The Planet Of The Apes». Rotten Tomatoes (engelsk). Besøkt 2. april 2017. 
  3. ^ «Battle for the Planet of the Apes (1973) - Box Office Mojo». www.boxofficemojo.com (engelsk). Besøkt 2. april 2017. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]