Bataljonsstridsgruppe

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

En bataljonsstridsgruppe er et lite forband i en armé. Bataljonsstridsgruppen består vanligvis av en redusert infanteri- eller panserbataljon (gjerne med to kompanier eller eskadroner) samt en attachert blanding av mindre panser-, kavaleri, infanteri- og støtteavdelinger organisert etter stridsgruppens oppdrag. Infanteri- eller panserbataljonen står for stridsgruppens stabs- og ledelseselement, og bataljonssjefen er stridsgruppens leder.

Strukturen i en stridsgruppe er fleksibel, og den kan omorganiseres raskt for å tilpasse seg endringer i kampsituasjonen. En offensiv stridsgruppe kan for eksempel være sentrert rundt en redusert panserbataljon, med to stridsvogneskadroner støttet av et attachert infanterikompani. En mer defensiv stridsgruppe kan sentreres rundt en redusert infanteribataljon, med to kompanier og en pansereskadron. Støtteavdelingene vil ofte omfatte en oppklaringstropp (kavaleri), en luftvernenhet, en antipanserseksjon og ingeniørenhet, pluss artilleristøtte.

En panserdivisjon eller mekanisert divisjon kan ha inntil 12 separate bataljonsstridsgrupper til disposisjon, med tre eller fire i hver brigade.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]