Basilios (patriark)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Basilios
Født23. apr. 1891Rediger på Wikidata
Død13. okt. 1970Rediger på Wikidata (79 år)
Addis Abeba
BeskjeftigelsePrest Rediger på Wikidata
Embete
  • Patriark og katolikos av Etiopia Rediger på Wikidata

Patriark og katolikos Basilios av Etiopia (borgerlig navn Gebre Giyorgis Wolde Tsadik; født 23. april 1891 i Mada Mikael, Etiopia, død 13. oktober 1970 i Debre Libanos-klosteret) var fra 1951 til 1970 overhodet for den etiopisk-ortodokse kirke. Han var den første patriark av Etiopia.

Basilios var munk ved Debre Libanos-klosteret og ble i 1933 valgt til klosterets 57. abbed. Dette embete, med tittelen itsjege av St. Tekle Haimanots stol, var det høyeste kirkelige vervet en etiopiskfødt person kunne inneha på denne tiden. Den etiopiske kirke ble nemlig ledet av en koptisk, dvs. egyptiskfødt, metropolitt (Kyrillos IV), slik det hadde vært praksis siden kirkens grunnleggelse på 300-tallet.

Basilios ble bispeviet av patriark Yusab II av Alexandria i 1948. Da metropolitten døde to år senere, ble Basilios i 1951 innsatt som den første etiopiskfødte metropolitten av Etiopia. I 1959 gikk patriark Kyrillos VI med på å gjøre den etiopiske kirke til en autokefal kirke i den orientalsk-ortodokse kommunion. I en høytidelig seremoni opphøyet han Basilios til patriark av Etiopia.

Sine siste leveår tilbragte Basilios igjen i klosteret Debre Libanos, der han også ble gravlagt.

Forgjenger:
 Nytt embete 
Patriark og katolikos av Etiopia
Etterfølger:
 Tewophilos 
Forgjenger:
 Kyrillos IV 
Abun og metropolitt av Etiopia
Etterfølger:
 Tewophilos 
Forgjenger:
 Gebre Menfes Kidus av Dera 
Itsjege
Etterfølger:
 Tewophilos