Basilica di Sant’Apollinare in Classe

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Basilica di Sant’Apollinare in Classe
Ravenna BW 1.JPG
Område RavennaRediger på Wikidata
Plassering ClasseRediger på Wikidata
Bispedømme Roman Catholic Archdiocese of Ravenna-CerviaRediger på Wikidata
Arkitektur
Periode Bysantinsk arkitekturRediger på Wikidata
Beliggenhet

Basilica di Sant'Apollinare in Classe
44°22′48″N 12°13′57″Ø

Basilica di Sant'Apollinare in Classe er en basilika ca. 5 km fra Ravenna i Italia som er et enestående eksempel på bysantinsk arkitektur. Basilikaen er ett av åtte steder i Ravenna som UNESCO inkluderte på listen over verdensarven.

Det var biskop Ursicino som fikk bygget basilikaen. Han fikk penger av Giuliano Argentario. Den ble innviet 8. mai 549 av erkebiskop Massimiano og tilegnet den første biskop i Ravenna og Classe (Sant'Apollinare). Relikviene etter Apollinare ble i 856 overført til Basilica di Sant'Apollinare Nuovo (Sankt Apollinares nye basilika) som ligger inne i Ravenna.

Innvendig har basilikaen 24 søyler av gresk marmor. Over søylene er det fresker av noen av erkebiskopene i Ravenna. En mosaikk av sankt Apollinare som står i en grønn eng med tolv lam i preger apsisen. Dette kan tolkes som kristus og de tolv apostlene. Over Apollinare er det et stort kors. På sidene av korset finner vi profeten Elias og Moses.

Det har sannsynligvis vært flere mosaikker som venetianerne fjernet.

Basilikaen ligger i det som en gang var en romersk havneby, Classe. Idag er det flere kilometer til Adriaterhavet, og det er landlig der basilikaen ligger.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Basilica di Sant'Apollinare in Classe