Basic Instinct

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Basic Instinct
Generell informasjon
Nasjonalitet USA USA
Utgitt 20. mars 1992 (USA)
21. mai 1992 (Norge)
Lengde 127 min. (am. kinoversjon)
128 min. (usensurert)
129 min. Director's Cut min.
Språk Engelsk
Produksjon
Regissør Paul Verhoeven
Manus Joe Eszterhas
Produsent Mario Kassar
Alan Marshall
Musikk Jerry Goldsmith
Sjeffotograf Jan de Bont
Klipp Frank J. Urioste
Hovedroller Sharon Stone
Michael Douglas
George Dzundza
Jeanne Tripplehorn
Annen informasjon
Filmselskap TriStar Pictures
Budsjett $49,000,000 (estimated)
Oppfølger Basic Instinct 2
Eksterne lenker

Basic Instinct er en amerikansk erotisk-thriller fra 1992 regissert av Paul Verhoeven. Hovedrollene spilles av Michael Douglas og Sharon Stone.

Filmen vakte mye oppsikt da den hadde premiere og ble en av de mest sette filmene i 1992. Mye på grunn av dens kontroversielle tema.

Handling[rediger | rediger kilde]

Etterforskeren Nick Curran (Michael Douglas) har nettopp fått en vanskelig sak å løse. En mann er funnet drept med en ishakke, og alt ved mordet virker å være inspirert fra den seneste boken til den suksessfulle og forføreriske forfatteren Catherine Tramell (Sharon Stone). Dette gjør henne til hovedmistenkt, men samtidig som etterforskningen pågår oppstår det en voldsom seksuell spenning mellom Nick og Catherine. Deres forhold blir satt på prøve da enda flere bevis dukker opp som tyder på at Catherine er skyldig. Nick havner etterhvert i et dilemma hvor han lar seg manipulere og forføre om hverandre.

Om filmen[rediger | rediger kilde]

Basic Instinct vakte mye oppstyr og oppmerksomhet da den kom i 1992. Oppsiktsvekkende for de relativt direkte seksuelle scenene i filmen, samt volden. Filmen vakte også protester fra lesbiske og homofile organisasjoner fordi de mente at lesbiske ble fremstilt som psykopatiske mordere i filmen [1].

Filmen ble en stor publikumsuksess. Den kostet ca. $49 millioner å spille inn, men tjente inn over $117 på kino bare i USA, og over $352 millioner på verdensbasis. I Norge spilte filmen inn nesten 17 millioner kr på kino [2].

Scenen der Stone under avhør krysser bena og ikke har noe undertøy på, er i dag blitt til en av de meste kjente scener i filmhistorien.

I Norge fikk filmen 18 års aldersgrense «pga. brutalt mord med ispigg og kombinasjon med vold og sex» [3].

I rollene[rediger | rediger kilde]

(utvalg)

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Nett-TV[rediger | rediger kilde]