Bartolomé de las Casas

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra Bartolomé de Las Casas)
Jump to navigation Jump to search
Bartolomé de las Casas
Bartolomedelascasas.jpg
Født1484
Sevilla
Død18. juli 1566 (juliansk)
Madrid
Utdannet ved Universitetet i Salamanca
Beskjeftigelse
8 oppføringer
Skribent, lekbror, teolog, chronicler, jurist, historiker, menneskerettsaktivist, katolsk prest
Nasjonalitet Spania
Livssyn Den romersk-katolske kirke
Signatur
{{{navn}}}s signatur

Bartolomé de Las Casas (født 1484 i Sevilla, død 17. juli 1566 i Madrid) var en spansk misjonær og historiker i den nye verden. Han ble berømt for sitt forsvar av de innfødtes rettigheter i mot det brutale folkemordet iverksatt av de spanske nybyggerne. Hans pamflett En kort framstilling av ødeleggelsen av [Vest]-India (Brevísima relación de la destrucción de las Indias) gir en fyldig beskrivelse av grusomhetene utført av de spanske conquistadorene.[1]

Han ble født i Sevilla. Som en av kong Filipp II av Spanias undersåtter forklarte Las Casas at han i starten støttet de barbariske handlingene utført av sine landsmenn. Men han ble snart overbevist om at overgrepene til slutt ville føre til Spanias sammenbrudd i form av en guddommelig hevn. Ifølge Las Casas var det spanjolens ansvar å konvertere de innfødte til katolisismen og dermed gjøre de til lojale undersåtter i stedet for å drepe dem. For at de ikke skulle ende som slaver foreslo Las Casas at man skulle hente afrikanere til Amerika og bruke de som slaver i stedet. Senere forandret han mening om dette da han så slaveriets virkning på afrikanerne.

Han deltok på Diego Velázquez de Cuéllars reise fra Hispaniola til Cuba i 1511, og dokumenterte conquistadorenes barbariske behandling av blant annet høvding Hatuey og hans tilhengere.

Noen kilder[hvilke?] hevder at Las Casas var etterkommer av en converso altså en spansk jøde som ble tvunget til å konvertere til kristendommen.

Referanser[rediger | rediger kilde]