Barretina

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Menn med barretina («liten lue»), en tradisjonell topplue, under et påskearrangement i Catalonia 2007.
Caganer («driter»), en tradisjonell figur i julekrybber i Catalonia i Spania, iført rød barretina.

En barretina («liten lue») er et spansk hodeplagg som tradisjonelt har blitt brukt av menn. Plagget er laget som en poseformet topplue av ull og vanligvis rød eller i en sjattering av lilla. Den blitt båret i ulike varianter av folk i kristne kulturer ved Middelhavet, særlig i Catalonia, men også i Valencia, Ibiza, Provence, Korsika, Sicilia, Sardinia, deler av Napoli, deler av Balkan og deler av Portugal. I Catalonia og på Ibiza bar menn slike luer inn på 1800-tallet, særlig på landet.

I dag bæres ikke lenger barretina til daglig, men brukes fortsatt i forbindelse med folkedans eller som et symbol på katalansk identitet. Salvador Dalí gjorde barretina populær igjen på midten av 1900-tallet. Den katalanske julefiguren caganer bærer også en barretina.

Liknende toppluer var vanlig hodeplagg blant bønder og fiskere over store deler av Europa til inn på 1800-tallet. Lua minner også mye om frygisk lue fra antikken som ble et frihetssymbol under den franske revolusjonen.

Jimmy Jump, en selger fra Catalonia, har gjort seg kjent ved å storme banen på flere idretts- eller kulturarrangement. Som oftest bruker han en barretina og han prøver gjerne å utstyre en av utøverne med en også.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]