Barotropi

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Barotropi er et meteorologisk uttrykk som blir brukt om en barotrop atmosfære der tettheten bare er avhengig av trykket, slik at flater med konstant trykk (isobarflater) er parallelle til flater med konstant tetthet (isopyknalflater). Isobarflatene vil være de samme som de isoterme flatene (flater med konstant temperatur), og dermed (fra termalvindligningen) vil den geostrofiske vinden være avhengig av høyden. Bevegelsene i en roterende barotrop væske vil derfor være sterkt hemmet.

Mer generelt kan en si at en barotrop væske er en idealisert væske der trykket bare er en funksjon av tettheten. Et eksempel kan være en isoterm eller isentropisk ideell gass. En barotrop strøm er en generalisering av den barotrope atmosfæren skildret ovenfor. Det er en strøm der trykket bare er avhengig av tettheten. Man kan ha en barotrop strøm i en ikkje-barotrop væske, men en barotrop væske vil alltid ha en barotrop strøm.

Det motsatte av barotropi er baroklinitet. For en barotrop væske eller strøm (slik som en barotrop atmosfære), er den barokline vektoren alltid lik null.

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • James R Holton, An introduction to dynamic meteorology, ISBN 0-12-354355-X, 3rd edition, s. 77.
  • Marcel Lesieur, "Turbulence in Fluids: Stochastic and Numerical Modeling", ISBN 0-7923-0645-7, 2e.
  • D. J. Tritton, "Physical Fluid Dynamics", ISBN 0-19-854493-6.