Barnesete

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Barnesete

Barnesete er et spesialsete for barn til bruk i bil. Setet bedrer sikkerheten for både barn og voksne i bil, da barn ved uhell ikke blir kastet rundt i bilen, noe som kan være til skade for både barn og voksne.

Barneseter kan festes med bilens bilbelter, eller ha egne festemekanismer. Fra 2007 har festemetoden Isofix vært standard for nye biler, og kommer enten ferdigmontert eller som ekstrautstyr. Et barnesete kan være festet slik at barnet ser forover eller bakover. Tester har vist at det er setene som vender bakover som er sikrest.

Noen barneseter har også spesialmekanismer som kobler ut kollisjonspute. Barn lavere enn 140 cm bør ikke sitte i forsete med aktiv kollisjonspute. Enkelte biler har mulighet til å koble ut kollisjonsputen slik at den deaktiveres.

Et barnesete som har stått i en bil som har kollidert skal kasseres av sikkerhetsårsaker, uansett om det satt barn i det eller ikke.

Regler i Norge [1][rediger | rediger kilde]

Barn skal sikres i bil med utstyr som er tilpasset barnets vekt. Det er forbudt med bakovervendt barnestol i passasjersetet foran i biler med aktiv kollisjonspute der. Er barnet over 135 cm trenger det ikke å sikres med annet enn bilens setebelter, med mindre det er under 150 cm, og det finnes annet egnet godkjent sikkerhetsutstyr egnet til barn mellom 135 cm og 150 cm i bilen. Er barnet over 36 kilo tungt, trenges ikke særskilt sikkerhetsutstyr for barn.

Det er det påbudt med bakovervendt barnesete for barn frem til de er 9 kilo.

Barn under tre år skal ikke transporteres i biler uten bilbelte (veteranbiler), og ingen barn skal transporteres i forsete i bil uten bilbelte.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]