Barnekor

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Et barnekor er et kor som i dag består av gutter og jenter i alderen 0 - 19 år. Korsang er allerede fra hellensk tid kjent, og det var i den kristne kirke at først enstemmig korsang og etterhvert flerstemmig korsang vokste frem fra middelalderen. Det kom et skifte midt på 1800-tallet da korsang fikk sitt gjennombrudd i Norge, og har fram til idag utviklet seg til blant annet blandet kor, kvinnekor, mannskor, gospelkor og barnekor. Kjennetegn for barnekor er at koret består av flere stemmer, gutte- og jentekor har stemmene sopran og alt, mens guttekor alene kan også bli utvidet med stemmene tenor og bass med eldre gutter.[1].

Guttekor i Norge er kjent allerede fra middelalderen som Nidarosdomens Guttekor. De hadde korsang som en fast plikt i gudstjenestene som elever ved Trondheim katedralskole. Dette varte til først på 1800-tallet, og etter en pause ble koret reeatblert i 1927. Jentekor kom betydelig senere i Norge enn guttekor, og et kor som ble etablert tidlig var NRKs jentekor i 1947 av Marie Foss, norsk musikkpedagog, fiolinist og kordirigent ansatt i NRK[2]

Først på 1970-tallet etablerte Rune Larsen det som skulle bli Norges første barnegospelkor i Trondheim. Dette ble starten på flere hundre barnekor med både gutter og jenter over hele landet.

To store aktører som betyr mye for drift og opprettholdelse av barnekor i dag er Norges KFUK - KFUM og musikkskoler i hele landet, både kommunale og private. Det drives også barnekor i menigheter som ikke er tilknyttet KFUK - KFUM.

Norges KFUK og KFUM[rediger | rediger kilde]

På slutten av 1800-tallet oppstår det som blir starten på dagens Norges KFUM - KFUK, kristelig forening for unge kvinner og menn. Utviklingen fra 1800-tallet og frem til i dag, har ført til disse foreningene som er Norges KFUM - KFUK. De driver aktiviteter som barneklubber,barneidrett og barnekor over hele landet.

Barnekor

I dag er KFUM - KFUK et viktig midtpunkt og redskap i arbeidet for drift av barnekor rundt om i hele landet. Norges KFUK-KFUM. De forskjellige barnekorene som er tilknyttet KFUK - KFUM er delt i flere aldersgrupper. De yngste barna finner vi i gruppen barn 0-9 år, neste gruppe er barna i gruppen Tweens 10 - 13 år og de eldste i gruppen Ungdom 14-19 år. Neste steg er da til Unge voksne som er for de i alderen 19 +[3].

Norges KFUK - KFUM er en av de største kristne organisasjonen for barn og ungdomsaktiviteter i Norge med 19 000 medlemmer fordelt på 500 grupper rundt i landet. Aktivitene består av forskjellige fritidsaktiviteter som barnekor [4]

Musikkskoler[rediger | rediger kilde]

Et annet tilbud gis av kommunale og private musikkskoler. Gjennom et lovforslag som ble vedtatt den 5. juni 1997 i Stortinget, "Loven om grunnskole og den videregående opplæring", paragraf 13-6, ble det da bestemt at : "Alle kommuner skal ha et musikk/-kulturskoletilbud til barn og unge tilknyttet skoleverket og i samarbeid med det øvrige kulturlivet".

Det er et musikk eller kulturskoletilbud i alle de 430 kommunene i 2009, om det er alene i hver kommune eller gjennom interkommunale samarbeid, [5].

Drivkraften bak vedtaket er at barn og unge skal ha mulighet for å benytte tilbudene gjennom kulturskolens fem fagdisipliner; musikk, dans, teater, visuell kunst og skapende skriving. Der barnekor kan inngå som del av fagdisiplinen; Musikk. Totalt var medlemstallet tilknyttet norske kulturskolen i 2008 oppe i 109 000 medlemmer, der 14 000 av disse hadde mer enn én elevplass.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Store norske leksikon, Kor-musikk-1, artikkelforfatter Ove Kristian Sundberg
  2. ^ Marie Foss-Store norske leksikon
  3. ^ Hjemmesiden Norges KFUK - KFUM - aktiviteter
  4. ^ Hjemmesiden for Norges KFUK - KFUM - bevegelsen i Norge
  5. ^ Kulturskole

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]