Bardsey Island

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Bardsey Island
Bardsey Lighthouse.jpg

Kart over Bardsey Island

LandStorbritannia Storbritannia
Konst. landWales Wales
Bevart grevskap:Gwynedd
StatusØy
Adm. senterGwynedd
PostnummerLL53
Areal1,79 km²
Befolkning0 (2014)
Bef.tetthet0 innb./km²
Walisiskkunskap0 %

Bardsey Island
52°45′25″N 4°47′29″V

Bardsey Island er en øy i grevskapet Gwynedd nord i Wales. På walsisk er øyas navn Ynys Enlli. Siden 1974 har øya tilhørt Aberdaron. Øya har den fjerde lengste kystlinjen av øyene i Wales[1].

Historie[rediger | rediger kilde]

Ruinene av St. Marys kirke på øya
Bardsey Island er et godt sted for observering av havert

Øya har vært et viktig religiøst sted siden St. Cadfan bygde et kloster her i år 1516.[2] I middelalderen var øya en sentral samlingsplass for pilegrimer og klosteret har hørt til ordenen Canons Regular.[3] Klosteret ble ødelagt på ordre av Henrik VIII i 1537,[4] men øya har fortsatt å spille en sentral rolle som pilegrimsmål helt fram til våre dager.[4]

Ifølge lokale sagn skal øya skjule graven etter Kong Arthur. Noe som har inspirert til prisbelønnet kunst og litteratur[5].

Natur og geografi[rediger | rediger kilde]

Bardsey Island er en øy som er kjent for sitt rike dyreliv og sitt særegne kuperte landskap. Det ble opprettet et fuglobservatorium på øya i 1953, mye grunnet det faktum at øya ligger midt i ruten for trekkfugler[6]. Man finner flere viktige fuglearter på Bardsey, verdt å nevne er havlire og alpekråke. Det finnes og en rekke sjeldne planter på øya, som ikke er utryddet som følge av det moderne jordbruket[7]. Øya er også et av de beste stedene i grevskapet Gwynedd hvis man skal se havert. Farvannet rundt øya trekker og til seg delfiner og niser.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]