Bard (Tolkien)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Bard er en skikkelse fra J.R.R. Tolkiens fantasiverden Midgard som opptrer i romanen Hobbiten hvor han ledet folket i Dal til kamp mot dragen Smaug. Bard drepte Smaug i slaget som fulgte, og ble den første kongen, Bard I, etter gjennoppbyggingen av Dal. I filmatiseringen av Hobbiten er det planlagt at Bard skal spilles av den walisiske skuespilleren Luke Evans.

Bard er en etterkommer av Girion, den siste herren i byen Dal, som ble ødelagt av dragen Smaug to århundrer før hendelsene i Hobbiten. Bard er kaptein for et kompani med bueskyttere fra Esgaroth (også kjent som Langsjøbyen) og beskrives som høy og dyster, med svart hår.

Utdypende handling[rediger | rediger kilde]

Når dragen Smaug angriper Langsjøbyen, er Bard den siste av bueskytterne som blir stående på sin post, men dragen er immun mot piler. Imidlertid snakker en trost til Bard og viser ham det svake punktet i dragens rustning - rett under Smaugs venstre bryst, som Bilbo tidligere hadde oppdaget i samtalen med Smaug. Bard bruker sin aller siste pil og dreper Smaug, som faller ned over Langsjøbyen og ødelegger store deler av byen.

Etter dragens død slutter Bard seg til de overlevende menneskene fra angrepet på Langsjøbyen. De overlevende får etter hvert hjelp fra skogsalvene fra Mirkwood, og sammen reiser Thranduil og de friske mennene fra Langsjøbyen til Ensomfjellet for å kreve en del av skattene inni fjellet. I fravær av Thorin Eikenskjold og hans selskap, som alle antas å ha blitt drept av dragen, krever Bard et rettmessig krav på skatten som arving etter Girion. I tillegg stiller han veldedige krav for å hjelpe de gjenværende innbyggerne i Lake Town, etter dragens enorme ødeleggelser.

Men utenfor Ensomfjellet oppdager Bard at Thorin Eikenskjold, den rettmessige kongen under fjellet, virkelig er i live - sammen med alle hans følgesvenner. Deres svar på Bards krav er å barrikadere seg inne i fjellet, og nekte å overgi noe av skattene deres. I håp om å forhindre den fastlåste tilstanden, sniker Bilbo Lommelun seg ut av fjellet om natten. Han tilbyr «Arkenstein» til Bard, for å legge press på Thorin for å slutte fred mellom dverger, alver og mennesker. Men Thorin er imidlertid uvillig til å dele noen av Smaugs skatter med noen som står væpnet utenfor portene hans.

Konflikten får alvene og mennene til å forberede seg på å angripe fjellet. I tillegg kommer Thorins fetter Dáin II Jernfot, og forsterker Thorins krav på dvergenes hjem under fjellet. Imidlertid ankommer også en stor hær av orker og andre skapninger. Dette tvinger mennesker, dverger og skogsalver til å slå seg sammen for å slåss mot denne nye trusselen. Bard leder menneskene under kamp, ​​forsterket av ankomsten av Beorn og ørnene.

Etter Thorins død under slaget, blir Dain Jernfot utnevnt til ny konge under fjellet. Dain bytter «Arkenstein» fra Bard, mot en fjortende del av skatten fra Ensomfjellet, som brukes til å bygge opp igjen Dal. I løpet av de neste tre årene gjenoppbygger Bard byen Dal, og blir byens neste leder. Byen begynner snart å blomstre igjen. Bards regjeringstid varte deretter i 33 år. Bard blir etterfulgt av sønnen Bain i 2977, og videre av barnebarnet Brand i år 3007.