Barber

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra Barbe)
Hopp til: navigasjon, søk
Barber
Flodbarbe (Barbus barbus)
Flodbarbe (Barbus barbus)
Vitenskapelig(e)
navn
:
Barbus
Cuvier & Cloquet, 1816
Norsk(e) navn: barber
Hører til: karpefamilien,
karpefisker,
Ostariophysi
Antall arter: 35
Habitat: som regel i hurtigstrømmende elver
Utbredelse: Europa, Vest- og Sentral-Asia, Nord-Afrika
Arter:

Barber (Barbus) er en slekt av karpefisker. Typearten er den mellomeuropeiske flodbarben (Barbus barbus, først kalt Cyprinus barbus)

Slekta Barbus er blitt brukt som et oppsamlingstaxon for ulike karpefisker som egentlig ikke er så nært beslektet. I moderne systematikk snevres Barbus inn til kun å omfatte arter fra Europa, Vest-Asia og Nord-Afrika, men også i dette området er omfanget redusert ved at mange arter er flyttet til slekta Luciobarbus.

Alle barber fra Afrika sør for Sahara og sørlige og østlige deler av Asia er flyttet til andre slekter. En av disse er Puntius, og mange arter har blitt flyttet fram og tilbake i taksonomiske debatter. Flere av medlemmene i Puntius, som melon- og tigerbarbe, har derfor «barbe» i navnet, selv om de altså trolig ikke tilhører barbene.

Barbus i snever betyding er tetraploid med 2n = 4x = 100 kromosomer. De er mellomstore fisker med fire skjeggtråder rundt den overbitte munnen. Kroppen er langstrakt og sylindrisk. Størrelsen på skjellene varierer mye. De skiller seg fra Luciobarbus ved å ha fem svelgtenner i hovedraden og papiller på underleppa. Det vanligste habitatet er elver med klart, rennende, men ikke for kaldt vann, men de finnes også i innsjøer.

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

iktyologistubbDenne iktyologirelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.