Barbe

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Barbe
Barbe
Vitenskapelig(e)
navn
:
Barbus barbus
L., 1758
Norsk(e) navn: barbe
Hører til: barber,
karpefamilien,
karpefisker
IUCNs rødliste:
livskraftig
Habitat: ferskvann
Utbredelse: Europa og Asia

Barbe (skjeggkarpe) er en fisk i karpefamilien. Den er tilpasset hurtigstrømmende vann og hører hjemme i elvenes midtre løp, som i Mellom-Europa av og til kalles barberegionen. Som mange andre karpefisk har den skjeggtråder (fire), herav navnet barbe. Vanlig størrelse er 30-50 cm, men de blir opptil 120 cm lange og 16 kg tunge. De største eksemplarene er tatt i Dnepr og tilhører underarten B.b.borysthenicus (Borysthenes = Dnepr).

Utbredelse og tilholdssted[rediger | rediger kilde]

Arten finnes i Mellom-Europa og Asia, fra Øst-England og Vest-Frankrike og østover. Den mangler i Sør-Europa (hvor den erstattes av nærstående arter) og i Norden. Den hører hjemme i elvenes midtre løp og finnes både ved elvebunnen og i åpent vann.

Levevis[rediger | rediger kilde]

De lever av krepsdyr, insektlarver og bløtdyr og rogn av andre fisk; de kan også ta småfisk. Også plantekost står på menyen.

Hannen blir kjønnsmoden etter tre til fire år, hunnen etter fem til åtte år. De vandrer oppover i elvene for å gyte og gyter i juni-juli. De slipper 8-12 tusen egg pr. kilo kroppsvekt. Eggene måler ca. 2 mm og er giftige.

Barben og mennesket[rediger | rediger kilde]

Barben er en populær sportsfisk. Den tas også på not og ruser.

Slekten Barbus[rediger | rediger kilde]

Barben tilhører en stor slekt. Det er svært omdiskutert hvilke arter som tilhører slekten, og hvorvidt ulike bestander skal regnes som egne arter eller underarter av én art. Etter én inndeling finnes 308 arter.[1]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ http://www.fishbase.org/identification/SpeciesList.php?genus=Barbus

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

iktyologistubbDenne iktyologirelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.