Banverket

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Banverket
Banverket rc.jpg
TypeEtat, forvalter av jernbaneinfrastruktur
Etablert1. juli 1988
Opphørt1. april 2010
HovedkontorBorlänge
UnderlagtSverige
Nettsidehttp://www.trafikverket.se/Om-Trafikverket/Andra-sprak/English-Engelska/

Banverket (BV) var et svensk statlig selskap som eksisterte fra 1988 til 2010. Det styrte den svenske statens jernbaneanlegg og hadde det overordnede ansvaret for all jernbanetrafikk i Sverige. Banverkets hovedkontor var i Borlänge, med regionale kontorer i Luleå, Gävle, Sundbyberg, Göteborg og Malmö.

I 2010 fusjonerte Banverket med det nyopprettede Trafikverket, med ansvar for både jernbane- og veitrafikk i Sverige.

Historie[rediger | rediger kilde]

Banverkets hovedoppgave var å administrere den svenske staten s sporanlegg. I tillegg hadde Banverket et såkalt sektoransvar for all jernbanebåret trafikk i Sverige, altså også slik infrastruktur som ikke er statlig. Eksempler på slik trafikk var Lidingöbanan, Roslagsbanan, Saltsjöbanan, Stockholm metro og trikketrafikk i Göteborg, Norrköping og Stockholm.

Banverket ble dannet 1988 da SJ ble delt og togtrafikken ble delvis avregulert. Banverket var ansvarlig for driften av det meste av jernbanenettet i Sverige og tildelte, mot et gebyr, plass på skinnene for selskaper som ønsket å transportere gods eller passasjerer. Nybygging av jernbanelinjer ble også anskaffet og planlagt av Banverket.

Banverket inkluderte Järnvägsskolan i Ängelholm, Sveriges Järnvägsmuseum i Gävle og Ängelholm, Banverket ICT, Banverket Produktion og Banverket Materialservice.

1. januar 2009 ble Banverket Projekting og Vägverket Konsult overtatt av aksjeselskapet Vectura Consulting AB. Banverket Produksjon, som utførte vedlikehold og nybygging av jernbane på kommersielle vilkår i konkurranse med private selskaper, ble omgjort til Infranord AB 1. januar 2010. 1. april 2010 ble den nye myndigheten Trafikverket opprettet, som overtok driften av Banverket og Vägverket, samt deler av Sjöfartsverkets ansvarsområder. Dermed ble Banverket lagt ned.