Baltasar Kormákur

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Baltasar Kormákur
Baltasar Kormákur.JPG
FødtBaltasar Kormákur Samper
27. februar 1966 (57 år)
Island Reykjavík, Island
Beskjeftigelse Filmregissør
Skuespiller
FarBaltasar B. Samper
Barn Baltasar Breki SamperRediger på Wikidata
Nasjonalitet IslandRediger på Wikidata
UtmerkelserEddaprisen for beste regissør (2002) (Havet, 4th Edda Awards)
Eddaprisen for beste regissør (2006) (Jar City, Eddaprisen 2006)
ridder av Den islandske falkeorden
Aktive år1992
Nettstedhttp://baltasarkormakur.is/
IMDbIMDb

Baltasar Kormákur (født 27. februar 1966) er en islandsk skuespiller og regissør, mest kjent for filmen 101 Reykjavik fra 2000.

Som skuespiller[rediger | rediger kilde]

Som sønn av den islandske filmskuespilleren Baltasar Samper var det ikke rart at også han satset på en skuespillerkarriere. Etter at han var ferdig med utdannelsen på den islandske dramaskolen begynte han å bygge seg opp en karriere innenfor teatermiljøet. Kormakur viste seg raskt å være en talentfull skuespiller og gjorde en flere suksessfulle teaterproduksjoner blant annet Hair i 1994. Etter ni andre produksjoner dannet han sitt eget teaterfirma kalt Castle in the Clouds. Samtidig som han arbeidet med teater tok han på 1990-tallet også steget over til filmen. Hans første store rolle kom med Júlíus Kemps film Veggfódur Erotisk Astarsaga (1993). Senere fikk han jobbe med noen av Islands mest kjente regissører som Egill Eðvarðsson (Agnes, 1995) og Friðrik Þór Friðriksson (Djeveløya, 1997). Likevel var det filmen The Split (1999) som skulle gjøre han til en av de største filmstjernene på Island.

Som regissør[rediger | rediger kilde]

I 2000 kom Kormákur sin første film Rock in Reykjavik som han både regisserte og spilte i. To år senere regisserte han 101 Reykjavik som ble en stor suksess både på Island og internasjonalt og endte opp med å vinne Discovery-prisen på Toronto-filmfestivalen. Etter dette lå veien åpen for Hollywood, men Kormákur valgte i stedet å bli på Island og fortsette å produsere film der. Den neste filmen Kormákur regisserte var The Sea (2002) som også ble en prisvinner på filmfestivalene internasjonalt og ble den første islandske filmen som fikk relativt god inntjening utenlands. Deretter gikk Kormákur over til å lage engelsk-språklige filmer, men har fortsatt stor innflytelse på den islandske filmindustrien.

Filmografi[rediger | rediger kilde]

Regissør[rediger | rediger kilde]

Skuespiller[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]


Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]