Balki & Larry

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
 Balki & Larry
Generell informasjon
SjangerAmerikansk situasjonskomedie
Prod.landUSA
Sesonger8
Episoder150
Lengde24 min. (per episode)
SpråkEngelsk
Foran kamera
HovedrolleBronson Pinchot
Mark Linn-Baker
Lise Cutter
Ernie Sabella
Belita Moreno
Melanie Wilson
Rebeca Arthur
Sam Anderson
Medvirkende
8 oppføringer
Bronson Pinchot
Mark Linn-Baker
Lise Cutter
Ernie Sabella
Belita Moreno
Melanie Wilson
Rebeca Arthur
Sam Anderson
Bak kamera
Skaper(e)Dale McRaven
TittelmusikkJesse Frederick
Bennett Salvay
MusikkJesse Frederick
Bennett Salvay
Prod.selskapLorimar Television, Warner Bros. Television
Sending
Periode25. mars 19866. august 1993
TV-kanalABC
Teknisk informasjon
Bildeformat480i (SDTV)
LydformatMonofoni
Eksterne lenker
IMDb

Balki & Larry (orig. Perfect Stranger) er en amerikansk TV-serie som ble skapt av Dale McRaven. Serien gikk mellom 25. mars 1986 og 6. august 1993 og hadde Bronson Pinchot i hovedrollen som den fjerne greske fetteren Balki Bartokomous. Serien hadde totalt 150 episoder over åtte sesonger.

Handlingsreferat[rediger | rediger kilde]

Serien skildrer forholdet til Larry Appleton (spilt av Mark Linn-Baker) og hans fetter Balki Bartokomous). Larry, opprinnelig fra Wisconsin, har nettopp flyttet inn i sin første leilighet i Chicago. Når Balki, en hittil ukjent fetter fra en øy i Middelhavet kalt «Mypos» plutselig dukker opp for å flytte inn hos ham. Balki, som tidligere var en hyrde på Mypos, tolker det lille han vet om USA ved å stole på sine egne (ofte ut av kontekst) erindringer om amerikansk pop-kultur.

Larry forsøker å lære Balki om amerikansk liv og kultur. De begynner ved å arbeide i en dagligvarebutikk og bor sammen i en liten leilighet, men utvikler seg og får etter hvert jobb for en respektabel avis, flytter inn i større boliger, har korte romantiske forhold med ett par flyvertinner, og utvider livsstilen deres gjennom sine forskjellige erfaringer.

Serien starter med at Larry bor alene i en leilighet i Chicago. I den aller første episoden dukker Balki uventet opp på døren til Larry, og påstår å være hans fetter. Balki slutter snart til Larry i Ritz Discount Store, som ligger i samme bygård som deres egen leilighet. Sjefen deres heter Donald «Twinkie» Twinkacetti, som også er deres utleier. Hans kone heter Edwina. I den første sesongen heter naboen i andre etasje, Susan Campbell (spilt av Lise Cutter) og er en venn av Larry.

Sesong 2

Susan Campbells karakter ble faset ut, tidlig i denne sesongen. Larry begynte et forhold med Jennifer Lyons, og Balki begynte å gå på stevnemøter med Mary Anne Spencer - etter å ha møtt dem gjennom et lokalt treningsstudio. I senere episoder avsløres det at begge kvinnene arbeider som flyvertinner, og også leier en leilighet sammen i samme bygning som Larry og Balki.

Sesonger 3 og 4

I begynnelsen av Sesong 3, i slutten av 1987, finner Larry og Balki i en ny, større leilighet, hvor Balki hadde sitt eget rom i stedet for å sove på en sofa. Men karakterene refererte aldri til denne flyttingen. Jennifer og Mary Anne var fremdeles bosatt i den samme bygården som dem.

Larry skaffer seg en jobb, denne gangen som journalist, og arbeider for Chicago Chronicle, en fiktiv avis. Han hjelper også Balki med å få jobb ved samme avis. Den nye sjefen deres heter redaktør Harry Burns. Avisens forlegger, Mr. Wainwright, blir introdusert for seerne senere i sesong 3, og tar over som Larrys sjef etter at Eugene Roche forlater TV-serien. I mellomtiden er Balkis nærmeste veileder, Sam Gorpley.

Sesonger 5 og 6

Rett etter at den sjette sesongen begynte, forsøkte produsentene å legge til en ny karakter i serien. Tess Holland. Hun ble introdusert som den plagsomme lille jenta som bodde i en leilighet ovenfor Larry og Balki. Tess dukket opp i sesongens andre episode, når Balki gikk med på å passe barna i etasjen over der han bor. Men dette forårsaker ulike problemer både hjemme hos dem, og i avisen Chicago Chronicle. Samtidig utvikler romantikken seg mellom Larry og Jennifer.

Sesong 7

I begynnelsen av sesong sju (som hadde premiere i USA i september 1991) betydde ekteskapet til Larry og Jennifer at TV-serien skulle bevege seg i en annen retning. Larry og Jennifer flytter inn i et stort hus sammen, og oppdager deretter at de ikke har råd til å betale husleie på egen hånd. Samtidig blir Balki tildelt hans egen kampanje for avisen Chicago Chronicle, som innebærer at han produser hans egen ukentlige tegneserie basert på en utstoppet sau, Dimitri.

Med Larry og Jennifer som lykkelig gift, vender TV-serien mer over forholdet mellom Balki og Mary Anne. I sesongens siste episoder avslutter Mary Anne forholdet med Balki, og flytter ut av huset deres. Men i den aller siste episoden blir problemene deres løs, og Balki og Mary Anne gifter seg plutselig. Sesongen avsluttes med det nye ekteparet på vei til en bryllupsreise til Mypos. I tillegg forteller Jennifer at hun er gravid med Larrys barn.

Sesong 8

Den aller første episoden av sesong åtte begynte flere måneder etter slutten av sesong sju. Balki og Mary Anne kommer endelig tilbake fra Mypos, og de avslører at Mary Anne også var gravid. For den åttende sesongen ble historiene fra Chicago Chronicle faset ut, og TV-serien handlet hovedsakelig om hjemmelivet til karakterene. Både Balki og Mary Anne, og deretter Larry og Jennifer, får barn i løpet av denne sesongen.

Hovedroller[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]