Baljebass

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Baljebass. Kianti Ecolove spiller på baljebass.
Elektrisk baljebass med planke i stedet for balje.

Baljebass (i USA kalt washtub bass) er et strengeinstrument, med en balje av metall som resonanskammer. Beslektede instrumenter er kjent fra Afrika og Sørøst-Asia[1]. Den egentlige baljebassen stammer fra afrikansk-amerikansk folkemusikk og ble populær i jugbands rundt 1900. Derfra har den funnet innpass i oldtimemusikken blant hvite i Appalachene[1][2], av og til også i bluegrass og country[3]. Washtub Jerry and The Bluegrass Band er blant dem som har erstattet kontrabassen (som er vanlig i bluegrass) med baljebass[4] Også kvartetten Baljelauget fra Voss har tatt navn etter baljebassen [5].

Konstruksjon[rediger | rediger kilde]

Den tradisjonelle baljebassen er bygget opp av en balje med en streng festet i bunnen. Strengen justeres ved å skyve eller dra på en stav eller pinne for å endre spenningen og tonehøyden (frekvensen). Baljen ligger opp-ned på bakken og danner slik et resonanskammer. Den andre enden av strengen er festet i en stang som er litt lenger enn strengen, og som settes mot baljen. Baljebassen er altså billig og enkel, vel egnet for gjør-det-selv-konstruksjon. Historisk har den derfor vært tilknyttet de lavere økonomiske klasser.

En baljebass kan også ha fire eller flere strenger og stemmeskruer.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b http://www.liquisearch.com/washtub_bass/history
  2. ^ http://home.windstream.net/png/oldtime2.html
  3. ^ https://www.gearslutz.com/board/product-alerts-older-than-2-months/849545-front-porch-washtub-bass-now-available-name-your-own-price.html
  4. ^ https://www.youtube.com/watch?v=b8yOYU2Z_K8
  5. ^ http://www.nynorskelitteraturdagar.no/programinfo/heilnorsk-americana-med-baljelauget
musikkstubbDenne musikkrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.