Bako nasjonalpark

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Bako nasjonalpark
LandMalaysia
Ligger iSarawak
OmrådeSarawak, Malaysia
Nærmeste bosetningKuching
Areal27,27 km²
Opprettet1957
Kart
Bako nasjonalpark
1°43′00″N 110°28′00″Ø

Turkart over Bako nasjonalpark ved parkens hovedkvarter.

Bako nasjonalpark ble opprettet i 1957 og er den eldste nasjonalparken i SarawakBorneo, øst i Malaysia. Nasjonalparken dekker 27,27 km² på tuppen av Muara Tebas-halvøyen, ved munningen av elvene Bako og Kuching. Avstanden til Kuching er omtrent 40 km langs veien. Millioner av år med erosjon av sandsteinen har dannet en kystlinje med bratte klipper, steinete nes og strekninger med hvite sandbukter. Erosjon etter bølger ved foten av klippene har skapt mange fantastisk former og dessuten fargelagte mønstre dannet av jerndeponering.

Noen av disse steinformasjonene kan sees i nærheten av stranden Teluk Assam, som danner fronten av parken. Parken kan bare nås med en 20-minutters båttur fra landsbyen Kampung Bako. Den blir ofte besøkt på dagsturer fra Kuching, selv om innkvartering (leirplass og bungalower) er tilgjengelig.

Bako er en av de minste nasjonalparkene i Sarawak, med mange biomer (inkludert regnskog), rikt dyreliv, elver og fosser i jungelen, bortgjemte strender, samt vandreruter. De besøkende har tilgang til et nettverk av 16 merkede turstier.

Parken var det siste pitstopp for The Amazing Race Asia 1.

Flora[rediger | rediger kilde]

Bako inneholder nesten alle type planteliv som finnes på Borneo, med over 25 distinkte typer vegetasjon fra sju komplette økosystemer: strandvegetasjon, klippevegetasjon, kerangas eller hedeskog, mangrove, blandet skog av Dipterocarpaceae dipterocarp, padang eller gresslettevegetasjon og torv- og sump-områder.[1] Det uvanlige plantelivet innbefatter en rekke kjøttetende planter (fire arter av kannebærere,[2] soldogger, blærerøtter) i tillegg til en stort antall ulike tre og andre plantearter.

Fauna[rediger | rediger kilde]

Bako er hjemmet til omtrent 150 utryddingstruede neseaper, som er endemiske for Borneo, og parken har blitt kalt "den beste plassen å se neseaper i Sarawak".[3] Andre dyr er javaaper, sølvlangur, grobladekorn, sus barbatus fra Borneo, varaner og otrer. Alle disse finnes i skogen, og i tillegg nær leiren som tjerner som hovedkvarteret på Telok Assam-stranden. Bako er også hjemmet til flere øgle- og slangearter, de fleste harmløse. Nasjonalparken er en fascinerende sted for å betrakte fugler, med over 150 kjente arter. Bakos nattdyr innbefatter skjermflygere, skjelldyr, dvergmoskusdyr, forskjellige arter av fruktetere og flaggmusetende insekter, spøkelsesaper, tregloris og palmesivetter.

Bilder[rediger | rediger kilde]

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Ashton, P.S. 1971. The plants and vegetation of Bako National Park. Malayan Nature Journal 24: 151–162.
  2. ^ Lonely Planets beskrivelse av Bako nasjonalpark, "[1] Arkivert 27. mars 2019 hos Wayback Machine.", besøkt 6. juni 2011.
  3. ^ Lonely Planets beskrivelse av Bako nasjonalpark, "[2] Arkivert 27. mars 2019 hos Wayback Machine.", besøkt 6. juni 2011.
  • Chou, K.S. 2012. Bako beckons. The Star (Malaysia), 3. mars 2012.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]