Baklaster

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Dette er en artikkel om hjullasteren baklaster. For traktorredskapet, se baklaster (redskap).
LM 621: en baklaster fra Volvo BM, årsmodell 1976

En baklaster er en eldre type hjullaster som i sin opprinnelige form var en jordbrukstraktor med skiftet kjøreretning og lasteapparat montert over traktorens drivaksling. Med lasteapparatet over drivhjulene fikk man lettere styring, bedre manøvrerbarhet samt høyere brytekrefter enn med en såkalt frontlaster. Baklasterne hadde en enkel, meget robust og slitesterk konstruksjon. Nærheten til redskapen og sikten over disse er også meget god. Løftekraften er høy i forhold til vekten (f.eks 3,2 tonn løftekraft for en LM 621 på 7 tonn).

Baklasternes størsta bakdel var at den eneste rimlige måten å ta seg inn og ut av den trange hytten var forfra. Enten klatrer man over eller kryper under løftearmene. De store framhjulene og lastearmene gjorde at man ikke kunne bruke dører på hyttens side. Maskin AB Gigantic i Järbo monterte riktignok dørene i for eksempel sin firehjulsdrevne F30-modell i hyttesiden, ovenfor hjulene. Imidlertid var problemene med å klatre opp på jord- og leirebefengte hjul, eller for storvokste personer å ta seg inn gjennom den lille døren, så store at disse maskinene vanligvis ble forsynt med en dør i fronten av sine eiere. Med rammestyringens introduksjon fikk hjullasteren ikke bare en mindre svingradius, men også muligheten til å plassere lasteapparatet foran hytta, og dermed vanlige dører på hyttesidene.

Historie[rediger | rediger kilde]

På begynnelsen av 50-tallet fantes det noen småskalaprodusenter av dissa maskinene. Den mest framgangsrike var Bröderna Lundbergs Mekaniska i Skellefteå der den av manga anses ha sitt egentlige opphav. I 1951 ble den første laget på en Fordson traktor, og i 1957 kom det i stand en avtale med AB Volvos davarande dotterselskap Bolinder-Munktell, og disses traktorer ble anvendt. Fram til 1984 produserte så Lundbergs 26 000 baklastere til BM. Cirka 7000 baklastere av modell LM 840/LM 841 ble produsert i årene 19661978 på BMs anlegg i Arvika.

Etterhvert ble baklasterne mindre traktorlike, skjønnt visse designelementer som de store framhjulene og styringen på de små bakhjulene ble beholdt. Baklastere var en svensk spesialitet før teknikkutviklingen sprang fra dem og rammestyringsteknikken revolusjonerte hjullasterne.

I 2004 feiret Volvo Construction Equipment 50 år som produsent av lastemaskiner, og som forfader regnes da den førsta "BL-lasteren" (Bröderna Lundbergs) produsert i 1954 med en BM 35 jordbrukstraktor som basismaskin.