Bakkesmyger

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Bakkesmyger
bakkesmyger
Nomenklatur
Pyrgus malvae
(Linnaeus, 1758)
Populærnavn
bakkesmyger, kattostsmyger
Hører til
Pyrginae,
smygere,
sommerfugler
Økologi
Habitat: lysninger i skogen og enger
Utbredelse: Europa; i Norge i lavlandet i Sør-Norge

Bakkesmyger (Pyrgus malvae) er en sommerfugl som hører til familien smygere (Hesperiidae). Den er den minste og vanligste av de hvitflekkete smygerne (slekten Pyrgus) i Norge. Den ble tidligere kalt kattostsmyger, som er en oversettelse av det latinske artsepitetet malvae (kattost-slekten heter Malva). Dette navnet er misvisende da kattost neppe betyr noe som vertsplante i Norge.

Utseende[rediger | rediger kilde]

En liten (vingespenn 22 – 25 mm) sommerfugl, den minste av de norske Pyrgus-artene. Oversiden har brunsvart grunnfarge og tydelige, hvite flekker på begge vingespar, i likhet med den mye større moltesmygeren, men ulike polarsmyger og alvesmyger. Ellers kan de vanligvis bestemmes på størrelsen alene, og den forekommer sjelden sammen med de andre Pyrgus-artene.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Bakkesmygeren har en meget rask flukt lavt over bakken og sitter stille det meste av tiden. Da den også er svært liten er den lett å overse. Den flyr over bakker, lysninger i skogen, veikanter og blomsterenger i mai – juni. Larven kan leve på forskjellige planter, de viktigste næringsplantene i Norge er trolig markjordbær (Fragaria vesca) og forskjellige murer (Potentilla spp.). Den er vanlig på Østlandet og Sørlandet og finnes også i Rogaland.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Autoritetsdata