Bak speilet (film)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Bak speilet
orig. Bigger Than Life
Generell informasjon
Utgivelsesår1956
Prod.landUSA
Lengde95 min.
SpråkEngelsk
Bak kamera
RegiNicholas Ray
MusikkDavid Raksin
Distributør20th Century Fox
Eksterne lenker

Bak speilet[1] (originaltittel: Bigger Than Life) er et amerikansk drama fra 1956 med regi av Nicholas Ray, og med James Mason i hovedrollen.

Handling[rediger | rediger kilde]

Lærer og familiefar Ed Avery har slitt med anfall av sterke smerter. Hans merkelige sykdom begynner å bekymre hans kone, Lou. Etter at han kollapser hjemme en natt, blir Ed innlagt ved sykehus. Han får diagnosen polyarteritis nodosa, en sjelden betennelse i arteriene. Ed har sannsynligvis bare noen få måneder igjen å leve. Han takker deretter ja til eksperimentell behandling, og får kortison. Ed blir bemerkelsesverdig frisk, og begynner å tilbringe mye mer tid sammen med Lou og deres unge sønn Richie.

Men kort tid etter at han begynte på kortison-kuren, sliter Ed fremdeles med store humør-svingninger og begynner å misbruke pillene. Han lyver også for legen sin, for å få mer medisiner. Han utgir seg for å være en doktor, og forfalsker en ny resept ved det lokale apoteket. Men forskning tyder på at kortison kan utløse psykose hos enkelte pasienter, hvis produktet blir tatt i alt for høye doser over lengre tid. Eds mentale tilstand forverres ytterligere, og han fornærmer kontinuerlig de rundt ham.

Når Lou forsøker å informere Ed om at kortisonet kan påvirke ham negativt, minner Ed henne om at polyarteritten hans vil komme tilbake uten stoffet - og at han ikke kommer til å overleve. Den natten tvinger Ed sønnen deres til å være oppe til langt på natt for å studere matematikk, og kjefter ham ut når han ikke klarer å løse enkelte problemer. Til middag dagen etter kunngjør Ed at han ønsker skilsmisse fra Lou. Men han uttaler også at han planlegger å utføre et drap, ved å drepe både Lou og Richie før han ønsker å begå selvmord.

Medvirkende[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Filmen på filmweb.no» (norsk). Besøkt 10. januar 2016. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]