Bait-un-Nasr

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Koordinater: 59°56′22,72″N 10°53′54,72″Ø

Baitun Nasr (Furuset moske)
2011-04-08 Bait-un-Nasr mosque.jpg
Moské Bait-un-Nasr på Furuset
Beliggenhet
NavnBaitun Nasr (Furuset moske)
AdresseSøren Bulls vei 1
StrøkFuruset
OmrådeBydel Alna
KommuneOslo
Historiske fakta
Påbegynt2008
Ferdigstilt30. september 2011
Bygningsdata
HøydeBygg: 10 meter
Kuppel: 15 meter
Minaret: 21 meter
Gulvareal1 442 m²
Rom16

Baitun Nasr moské, også kjent som Furuset moské, ligger i Søren Bulls vei 1 på Furuset i bydel Alna, og tilhører islams ahmadiyya-menighet i Oslo. Moskéen er Nordens største, med plass til nærmere 5 000 personer. Bygget har en minaret på sørsiden mot E6. Inne er det to bønnesaler, én for menn og én for kvinner. I kjelleretasjen er det flerbrukshall[1] som er lagt til rette for andre aktiviteter.

Historie[rediger | rediger kilde]

Tomten på Furuset, hvor det i dag står Furuset Forum, ble opprinnelig kjøpt opp av Ahmadiyya menigheten. Før menigheten hadde kommet i gang med byggearbeidene fikk den tilbud om å bytte denne tomten med tomten rett over veien. Det skyldtes at tomten som menigheten hadde kjøpt var blitt en del av en større plan hvor IKEA, Toms Bud og bydelsledelsen hadde blitt enige om å bygge et aktivitetsbygg for ungdom. Menigheten gikk med på dette byttet mot et vederlag.

Det viste seg imidlertid at tomten som kommunen hadde tilbudt rett over veien på andre siden av Søren Bulls vei hadde vært søppeldynga i flere tiår helt opptil 1970-tallet. Grunnmassen var meget løs så menigheten måtte bruke store summer på fundamentering. Prosessen med bygging ble betydelig forsinket da den norske entreprenøren, som menigheten hadde kontrakt med, gikk konkurs. Dette skjedde for ca. 10 år tilbake. Menigheten prøvde siden da å skaffe entreprenør til prosjektet både i Norge, Sverige og Danmark, men uten hell.[2] I 2008 fikk menigheten napp hos en tysk entreprenør Ligbau.

Moské[rediger | rediger kilde]

I 19951996 kjøpte islams ahmadiyya-menighet tomten hvor det nå står ferdig nordens største moské.[3] Under oppføring har det blitt gjort betydelig dugnad av ungdomsorganisasjonen til menigheten, MKA Norge.[4] Menigheten har allerede inntatt en aktiv rolle i lokalsamfunnet blant annet i forbindelse med forskjellig typer dugnadsarbeid slik som rusken[5], nyttårsdugnad[6] og humanitært arbeid.[7] Menigheten er dessuten aktiv i å holde arrangementer for å fremme respekt og forståelse på tvers av religioner, blant annet gjennom Religionenes dag.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]