Baidicheng

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Den hvite keisers tempel.
Bronseplakett med Li Bais dikt om Baidi, og med Mao Zedongs kalligrafi.
Baidicheng sett fra et cruiseskip

Baidicheng eller Baidi (forenklet og tradisjonell kinesisk: 白帝城; pinyin: Báidì Chéng, Wade-Giles: Paiticheng eller Paiti; 8 km øst for sentrum i fylket Fengjie i byprovinsen Chongqing i Folkerepublikken Kina) er et gammelt tempelområde bygd på nordre side av floden Yangtze. Ordrett betyr stedsnavnet «Den hvite keisers by». Anlegget ligger delvis i storkommunen Yong'an, delvis i storkommunen Baidi, begge i Fengjie.

Det sies at området en gang var innhyllet i hvit tåke, noe som gav det en uutgrunnelig ro, mye godt slik en keiser skulle utstråle. Det sies også at noen så en hvit drage komme ut derfra – dragen er en keisersymbol – , og at krigsherren Gongsun Shu så et godt omen i det og utropte seg selv til keiser av Chengja. Han grunnla tempelbyen og kalte seg selv Den hvite keiser.

På grunn av oppdemmingen av floden i forbindelse med byggingen av De tre kløfters demning er tempelområdet nå på en øy i floden. Men mye av området lå for lavt for den nye vannstanden, og flere bygninger ble derfor tatt ned og gjenoppbygd høyere oppe. Øya har broforbindelse med Yangtzes nordre bredd. Den er et viktig turistmål som mange elvecruise stanser ved.

Baidicheng er også kalt Diktenes by ettersom mange kinesiske diktere har omtalt den. Blant dem er den berømte Li Bai, som skrev Forlater Baidi om morgenen. Andre, som Du Fu, bodde der i perioder.

Baidicheng er også hvor Liu Bei, første keiser av kongedømmet Shu i de tre rikers tid, døde.

I 2006 ble Baidicheng erklært til nasjonalt kulturminne.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]