Bahamas' sentralbank

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Central Bank of The Bahamas er sentralbankenBahamas.

Historie[rediger | rediger kilde]

Bahamas fikk sin selvstendighet fra Storbritannia 10. juli 1973, og under et år etter dette ble sentralbanken etablert; 1. juni 1974.

Bankens historie kan imidlertid spores lenger tilbake. I 1919 ble det etablert et Valutaråd (currency board), som hadde som ansvar å utstede valuta. Senere, og særlig på 1960-tallet utviklet Bahamas seg til å bli et internasjonalt banksenter, og lovverket som regulerte valutarådets ansvarsområde var ikke lenger tilpasset den nye situasjonen. Bahamas vedtok «Banks and Trust Companies Regulation Act» i 1965, som innførte krav til lisensiering og driftsmessige krav til bankene på Bahamas. Dette var imidlertid ikke tilstrekkelig for å føre tilstrekkelig tilsyn med den økende finansnæringen, noe som særlig ble tydelig i 1966-67, da det britiske pundet falt i verdi, og devaluert i november 1967. Det bahamanske pundet var bundet til det britiske pundet, men ble erstattet av bahamanske dollar i 1966, og den nye valutaen ble bundet opp mot amerikansk dollar i stedet.

Disse endringene påførte imidlertid bankene i landet store valutatap, siden deres valutareserver hovedsakelig var i britiske pund. Dette bidro til at Valutarådet ble oppløst, og Bahamas Monetary Authority (BMA) ble etablert i 1968. BMA overtok valutarisikoen, ved å la bankene bytte overskytende valutareserver inn i bahamansk dollar. De innførte også en frivillige reservekrav for landets clearingbanker, og regjeringen utstedte statskasseveksler som finansinstitusjonene kunne investere i. Men, fortsatt manglet BMA myndigheten til å iverksette pengepolitiske tiltak, og greide ikke å håndtere pengemengdeøkningen som oppstod på grunn av den negative betalingsbalansen på slutten av 1960-tallet. Økonomiske nedgangstider og oljekrisen på 1970-tallet bidro til at Bahamas' sentralbank ble etablert i 1974.

Målsettinger[rediger | rediger kilde]

Sentralbanken har som mål å sørge for en stabil pengepolitikk, samt bidra til økonomisk utvikling på Bahamas. Samtidig skal de sørge for at deres finansnæring har en sunn og stabil utvikling.

Sentralbankens hovedmål har siden 1973 vært å sørge for en stabil valuta, målt i forhold til amerikanske dollar, samtidig som den skal støtte og tillate økonomisk vekst, målt i høy produksjon og lav arbeidsledighet.

Sentralbanksjef[rediger | rediger kilde]

Sentralbanken ledes av en sentralbanksjef («Governor»). Pr mars 2018 er dette John A. Rolle.[1] Han har vært sentralbanksjef siden januar 2016, da han overtok etter Wendy Craigg. Med seg har han en visesentralbanksjef («Deputy Governor»), som er Derek Rolle (siden september 2017). Sentralbankens styre skal bestå av en formann og fire direktører.

Tidligere sentralbanksjefer:

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Bahamas' sentralbank – About Us, besøkt 19. mars 2018.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]