Hopp til innhold

Bagsecg

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Waylands Smithy hvor kong Bagsecg etter lokal tradisjon i Berkshire er begravet.

Bagsecg (Bægsecg eller Bagsec) (død 8. januar 871) var en av lederne under de danske eller nordiske vikingenes invasjon i England på 860-tallet. Han ble i samtidige kilder omtalt som «kong» Bagsecg og kan muligens ha vært dansk konge etter kong Horik II (Hårek, Erik II eller Erik Barnet) som antas å ha dødd engang etter 864[1]. I 873 dukker andre danske konger (Halvdan) opp i kildene.[2]. Bagsecg antas å ha kommet til England og sluttet seg til Ragnarssønnene (sønnene til Ragnar Lodbrok) og vikinghæren som i engelske kilder betegnes som «The Great Heathen Army» (Den store hedenske hær) i 870 eller 871 og som hadde invadert store deler av Midt-England. Bagsecg er kjent fra omtale i engelske/saksiske kilder, men er ikke omtalt i kjente nordiske kilder.

Sammen med Halvdan Ragnarsson ledet Bagsecg invasjonen i kongedømmet Wessex, men ble drept i slaget ved Ashdown i januar 871 mot den vest-saksiske hæren ledet av Alfred den store, bror til kong Ethelred av Wessex[3]. Alfreds seier i dette slaget og i slaget ved Edington i 878 førte til opprettelsen og formaliseringen av Danelagen, det begrensede danske vikingriket i England.

Slaget ved Ashdown

[rediger | rediger kilde]

Lite er kjent fra Bagsecgs liv, men sannsynligvis var han konge i Danmark etter Horik II og fram til sin død i 871. Han ankom England i 870 eller 871 som leder av «Den store sommerhæren» («The Great Summer Army»). Denne styrken slo seg sammen med Halvdan Ragnarssons «hedenske hær», sannsynligvis høsten 870. De okkuperte byen Reading i Berkshire og slo leir i byen. Den 4. januar 871 angrep en engelsk styrke under ledelse av Alfred den store (som enda ikke var blitt konge), Bagsecg vant dette slaget ved Reading, og Alfred trakk seg tilbake.

Fire dager senere, den 8. januar, møttes styrkene igjen i North Wessex Downs i Berkshire. Vikinghæren var under kommando av Bagsecg, Halvdan og fem andre danske jarler – sannsynligvis var noen av Halvdans brødre blant disse. Vest-Saksernes hær var overlegen i antall og var under kommando av Alfred. Ifølge kildene skal Alfreds bror, kong Ethelred, ha vært opptatt med å be og deltok ikke i slaget. Bagsecg og de fem jarlene ble drept, mens Halvdan flyktet med resten av hæren tilbake til Reading.

Ifølge tradisjonen ble Bagsecg begravet i gravstedet Waylands Smithy, mens jarlene ble gravlagt i The Seven Barrows. Senere forskning har vist at dette er gravsteder fra Neolittisk tid, 3000-tallet f.Kr., og at det sannsynligvis ikke er riktig.

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ Horik nevnes i et brev fra paven i 864 hvor han forsøker å omvende kongen.
  2. ^ En tolkning av Saxo Grammaticus Gesta Danorum er at denne Halvdan er den samme som Halvdan Ragnarsson, sønn av Ragnar Lodbrok, jf. Saxo, 9. bok
  3. ^ Alfred etterfulgte sin bror Ethelred som konge av England etter at Ethelred ble drept i slaget ved Reading i april samme år

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]
Autoritetsdata