Hopp til innhold

Badugi

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Badugi er en form for poker som spilles med bare fire kort. Det er om å gjøre å ha lavest mulig hånd. Den beste hånden man kan ha er A-2-3-4 i forskjellige farger. Har man et par eller to kort av samme farge, får man det man kaller en tre korts badugi. Ved tre like kort, eller tre kort i samme farge vil man få en to korts badugi, der det beste kortet i x-x-x kobinasjonen teller sammen med det fjerde kortet. Ved fire like, farge eller valør, får man en ett korts badugi. Fire korts badugi heter Badugi og slår alle tre, to og ett korts badugier.

Spillets gang[rediger | rediger kilde]

Spiller starter ved at de blinde plasserer sine bets. Deretter deles det ut fire kort til hver spiller. Nå følger en konvensjonell runde med bud på samme måte som i andre pokervarianter. Etter at budrunden er over og alle spillere som fortsatt er med i spillet har lagt like mye i potten, kan spillerne bytte kort. Dette foregår på den måten at spilleren etter deleren kaster fra seg fra og med ingen kort til og med alle kortene, og får tilsvarende mengde kort tilbake fra deleren. Nå følger en ny runde med bud (andre runde), etterfulgt av andre gangs bytting av kort. Så kommer tredje runde med bud, etterfulgt av den tredje og siste runden med bytting av kort samnt den fjerde og siste runden med budgivning. Er det fremdeles flere enn en spiller igjen i potten avgjøres vinneren ved å sammenligne de gjenværende spillernes kort. Se Badugirangering 6♦ A♥

Badugi er en svært populær pokervariant i asia og spesielt Sør-Korea. Spillet antas å ha opprinnelse fra Korea

Eksempel på spillerunde[rediger | rediger kilde]

Eva, Einar, Kari og Ola starter med en kortstokk og en gitt mengde sjetonger. Eva starter å dele. (Dette avgjøres oftest ved å dele ett kort til hver spiller med billedsiden opp, hvorpå spilleren med høyest kort starter å dele.) Siden Eva starter å dele har Einar lilleblind på en sjetong og kari storeblind på to sjetonger.

Kari deler og spillerne får utdelt følgende kort:

Einar: 7♠ K♠ 5♣Q♥ (1 sjetong i potten)
Kari: 10♠ 6♦ 9♦ A♥ (2 sjetonger i potten)
Ola: J♠ Q♠ 6♣ 6♥
Eva: 3♠ 4♣ 5♦ 9♦

Einar og Kari har allerede lagt inn sine tvunge bud så det er Ola som starter. Ola har en to korts hånd, hvor J♠ og 6♣ er tellende, hvilket er svært dårlig, så han kaster seg. Eva har en relativt bra trekortshånd med 3♠ 4♣ 5♦ og høyner til 6 sjetonger. Einar med sin dårlige tre korts hånd (7♠ 5♣ Q♥ ) kaster seg. Kari tar syner med sin dårlige 10♠ 6♦ A♥ hånd og legger 4 sjetonger til i potten. Potten er nå på 1+6+6=13.

Nå er det tid for første bytting av kort. Siden Eva deler er det Kari som skal bytte først. Hun kaster 10♠ 9♦ og får 2♠


Autoritetsdata