Badeand

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Badeand flytende i en bolle vann.

En badeand er et leketøy som ligner en andunge, framstilt av gummi eller gummilignende materialer. Vanligvis er badeanda laget slik at den kan flyte, og er beregnet til å leke med i badekaret.

Mens den klassiske badeanda er gul med rødt nebb og er laget for å være en barneleke, kommer det nå badeender i mange utførelser og farger. Disse har blitt populære samleobjekter blant entusiaster.

Badeand-race har tidvis blitt arrangert av veldedige organisasjoner: Bidragsytere «kjøper» badeender, som så blir sluppet ut i en elv i hundretusenvis. Denne praksisen har etter hvert avtatt noe, ettersom miljøvernere påpeker de konsekvensene denne forsøplingen av vassdragene innebærer.

I 1992 ble en container som inneholdt 29 000 badeender mistet overbord fra et frakteskip i Stillehavet. Vind og havstrøm førte tusenvis av badeender til strendene i Alaska, og noen hundre fortsatte gjennom Beringstredet, hvor de innefrosset i de arktiske ismassene driver over Nordpolen. Badeender fra dette partiet har mange år senere blitt funnet på strender langs USAs atlanterhavskyst fra Maine til Massachusetts, og bringer ny og verdifull kunnskap om havstrømningene. Badeendene har vist seg å kunne holde seg flytende til tross for å ha blitt utsatt for påvirkning av naturkreftene i årevis, ettersom de er laget for å tåle å bli gnagd på av små barnetenner.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]