Hopp til innhold

BREEAM

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

BREEAM (Building Research Establishment Environment Assessment Method) et verktøy for å miljøsertifisere bygninger.

BREEAM ble skapt i Storbritannia på 1990-tallet. Det har røtter i diverse departementsopprettede bygg- og materialforskningsinstitusjoner i England etter første verdenskrig[1].

BREEAM ble helt privatisert i 1997. For å beholde autoriteten BRE hadde bygget seg opp som statlig organ skapte de et fond som gjorde at de kunne bli selveiende. Fondet heter BRE Trust, og ble dannet med medlemmer fra alle bransjene som hadde samarbeidet med BRE. Dette ble gjort for å unngå at bransjeinteresser skulle styre BRE i noen bestemt retning.

I 1999 begynte BRE å sertifisere BREEAM-produkter som de testet. Utover 2000-tallet har BREEAM blitt brukt som sertifiseringssystem mer og mer internasjonalt. Nå kan man få tilpasset sertifiseringsverktøyet BREEAM for miljøvennlig bygg for forholdene i forskjellige land.

Internasjonal utbredelse

[rediger | rediger kilde]

I Norge finnes det en nasjonal tilpasning av BREEAM-standarden, kalt BREEAM-NOR som eies av Grønn Byggallianse (tidligere Norwegian Green Building Council - NGBC)[2]. Ellers finnes det nasjonale tilpasninger av standarden i Nederland, Spania, Sverige, og Tyskland.

BREEAM-NOR og Grønn Byggallianse

[rediger | rediger kilde]

BREEAM NOR eies av Grønn Byggallianse som har ca 300 medlemmer (pr. des. 2018). Medlemmene er arkitektkontorer, entreprenører, kommuner, aktører i byggebransjen osv. Medlemmene eier Grønn Byggallianse. Organisasjonen utvikler BREEAM-NOR, og utdanner BREEAM AP (accreditated professional) og BREEAM revisorer.

Referanser

[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]
Autoritetsdata
  1. ^ Building Research Establishment
  2. ^ «NGBC». Arkivert fra originalen 19. februar 2012. Besøkt 30. april 2019.