BREEAM

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

BREEAM (Building Research Establishment Environment Assessment Method) et verktøy for å miljøsertifisere bygninger.

Historie[rediger | rediger kilde]

BREEAM ble skapt i Storbritannia på 1990-tallet. Det har røtter i diverse departementsopprettede bygg- og materialforskningsinstitusjoner i England etter første verdenskrig[1].

BREEAM ble helt privatisert i 1997. For å beholde autoriteten BRE hadde bygget seg opp som statlig organ skapte de et fond som gjorde at de kunne bli selveiende. Fondet heter BRE Trust, og ble dannet med medlemmer fra alle bransjene som hadde samarbeidet med BRE. Dette ble gjort for å unngå at bransjeinteresser skulle styre BRE i noen bestemt retning.

I 1999 begynte BRE å sertifisere BREEAM-produkter som de testet. Utover 2000-tallet har BREEAM blitt brukt som sertifiseringssystem mer og mer internasjonalt. Nå kan man få tilpasset sertifiseringsverktøyet BREEAM for miljøvennlig bygg for forholdene i forskjellige land.

Internasjonal utbredelse[rediger | rediger kilde]

I Norge finnes BREEAM-NOR som eies av NGBC (Norwegian Green Building council)[2]. Ellers finnes det i Nederland, Spania, Sverige, og Tyskland.

BREEAM-NOR og NGBC[rediger | rediger kilde]

BREEAM NOR eies av NGBC som har ca 190 medlemmer (pr. feb. 2013). Medlemmene er arkitektkontorer, entreprenører, kommuner, aktører i byggebransjen osv. Medlemmene eier NGBC. For et gjennomsnittlig stort arkitektkontor vil medlemsavgiften være 15000 kr i 2013. De utvikler BREEAM-NOR, og utdanner BREEAM AP (akkreditert personell) og BREEAM revisorer.

6. februar holdt NAL et frokostmøte med fokus på BREEAM og en nyere utvikling i BREEAM-systemet: BREEAM Communities. Det var stor interesse for emnet, men det ble presentert få konkrete erfaringer siden systemet ennå er ganske nytt[3].

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]