BBC Worldwide

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
BBC Worldwide
BransjeKringkasting
Grunnlagt1995
Opphørt 1. april 2018
Eier(e)BBC
MorselskapBBC
DatterselskapUKTV
BBC France
HovedkontorLondon
LandStorbritannia
StyrelederTony Hall, Baron Hall of Birkenhead (2. april 2013)
Adm.dir.Tim Davie (1. november 2013)
Nettstedbbcworldwide.com

BBC Worldwide Limited er et datterselskap av British Broadcasting Corporation, som ble opprettet etter en omorganisering av dets forløper BBC Enterprises i 1995.

Worldwide er ansvarlig for en stor mengde kommersielle virksomheter, hovedsakelig forbundet med produkter fra BBC. Selskapets arbeid inkluderer investering i filmer og TV-produksjoner. Worldwide vil ofte tilby flere midler for utvikling av BBC-produksjoner og til gjengjeld få diverse rettigheter til programmene. Nylig har Worldwide eksperimentert med å gjøre det også for programmer laget av andre enn BBC, slik som dramaet Mine All Mine som ble laget av Red Production Company og vist på BBCs rival ITV.

Andre områder Worldwide opererer i er salg og distribusjon av programmer internasjonalt, TV-kanaler over både kabel og satellitt (slik som UKTV i Storbritannia, BBC America i USA og BBC Canada i Canada), utgivelse av bøker og magasiner (hvor det mest kjente er Radio Times), VHS og DVD, lydbøker, musikk, CD-ROM, språkundervisning, utdanningsvideoer og opplæring, interaktiv telefoni, salg av filmopptak fra biblioteker, abonnementer på blader, utstillinger, direktesendte begivenheter og kontroll over film og andre media.

Disse kommersielle virksomhetene lar BBC Worldwide returnere profitten til BBC slik at de kan investere i flere programmer (£145 millioner i 2004/05). Likevel har BBC ofte blitt kritisert i de siste årene på grunn av pengene de tjener på Worldwide. Noen av rivalene har protestert på at Worldwide har en fordel av at de kan utnytte og selge fra BBCs programkatalog.

Det har vært mange spekulasjoner rundt BBCs potensielle salg av Worldwide, spesielt delen av virksomheten som utgir magasiner, for å berolige kritikerne og få en solid profitt. En nylig gjennomgåelse av BBCs kommersielle virksomheter konkluderte med at de ville bare utgi titler som var forbundet med deres programmer eller sjangre. På grunn av dette solgte BBC Worldwide eve magazine til Haymarket Group.

I juli 2004 ble det kunngjort at den delen som utgir DVD-er, BBC Video, som har utgitt programmer av BBC på hjemmevideoformat siden begynnelsen på 1980-tallet, vil bli fusjonert med VCI, en utgiver av video som eies av Woolworths Group plc. Det nye selskapet vil bli kalt 2 Entertain Ltd. 60 % vil bli eid av Worldwide og 40 % av Woolworths. Dette blir den sjette største utgiveren av video og DVD i Storbritannia, og det største merke som er heleid av britiske selskaper. Worldwide vil beholde rettighetene på alle BBC-programmer selskapet vil utgi.[trenger oppdatering]

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]