Bølamannen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Koordinater: 64°8′46,525″N 11°56′19,338″Ø Bølamannen er en figur i et større helleristningsfelt i Stod i Steinkjer kommune, ved riksvei 763, noen hundre meter overfor Snåsavatnet. Figuren er et omriss sett fra siden, av en person som står framoverlent på noe som ligner korte ski, eller kanskje truger. Figuren er 147 cm høy, og skien 127 cm lang. I hånden holder figuren en tjukk stav. Foten er plassert oppe på skien. Hodet er lite og mangler særtrekk slik som øyne og ører. Magen og baken buler litt ut, uten at dette sier noe om hvorvidt figuren representerer en kvinne eller en mann. Helleristniungen er datert til ca. 4000 f.Kr.

Helleristningsfeltet[rediger | rediger kilde]

Helleristningsfeltet «Bøla IV», som Bølamannen er en del av, ble avdekket fra 1842 til 2001. Det består av rundt 30 ristninger som omfatter jerv, bjørn, elg, en sjøfugl og en skiløper. Ristningene er antydningsvis datert til 3-4000 år f.Kr., og man antar at stedet på den tiden lå ved strandkanten av Trondheimsfjordens innerste del. Lokaliteten ligger på Valøya i Stod, like ved stedet der elva Bøla renner ut i Snåsavannet. På grunn av landheving er Snåsavatnet ikke lenger en del av Trondheimsfjorden.

Jernbanen mellom Steinkjer og Snåsa går like forbi feltet, og det ligger heller ikke langt fra riksveg 763. Det er bygd en turiststasjon og gangsti for de som vil besøke feltet, og årlig kommer rundt 50 000 besøkende for å se figurene. Turisttrafikken har ført til slitasje på enkelte av ristningene.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

  • Artikkelen har ingen egenskaper for offisielle lenker i Wikidata
  • «Bølamannen». Kulturminnesøk. Riksantikvaren – Direktoratet for kulturminneforvaltning. 
Wikipedia
Du kan lese mer om dette emnet i en lengre artikkel om emnet på Nynorsk Wikipedia kalt «Helleristingsområdet ved Bøla». Du kan eventuelt også utvide denne artikkelen ved å oversette derifra.