Båven

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Bilde av Båven, tatt fra norr, 2021.

Båven er en innsjø sentralt i Södermanland, Sverige. Innsjøen er den tredje største i landskapet, etter Mälaren og Hjälmaren, og den største som ligger helt innenfor landskapets grenser. Båven ligger i kommunene Flen, Gnesta og Nyköping. Innsjøens overflateareal er 68 km², og den ligger 21 meter over havet. Båven dreneres av Husbyån, som går til Långhalsen, som i sin tur dreneres av Nyköpingsån.

Innsjøen karakteriseres av mange forgreninger og mange øyer. Strandlinjen er rundt 500 km lang, og innsjøens gjennomsnittsdybde cirka 10 meter. Innsjøens dypeste punkt ligger over 50 meter under overflaten. Innsjøen har forholdsvis rent vann og et rikt fugleliv med mange vernede områder for fugler. Malle er en sjelden fisk som lever i innsjøen.

Det eneste samfunnet som ligger direkte ved innsjøens bredde, er Sparreholm. Rundt Båven er det slott og herregårder, blant dem Sparreholms slott, Vibyholms slott, Rockelsta, Skedevi.

Inbåven er en nord-nordøstlig vik, som har forbindelse med resten av Båven gjennom Bocksfjärden og Jälundsund. Navnet Inbåven er også i bruk et stykke nedenfor Jälundsund. Inbåven munner ut i gattet mellom Hornet og Klubben. Hornet er den ytterste spissen på Hyltingeö (se under) og ligger i Gryt sogn. Klubben er en tidligere øy, som for tiden gjennom igjengroing har blitt forbundet med fastlandet ved Ullabergs herrgård i Björnlunda sogn. Herregården Boxtorp ligger ved Inbåvens nordlige bredde. Ca tre kilometer nordøst for Inbåven ligger Stjärnhov.

Hyltingeö er en stor halvøy i Båven som har forbindelse med fastlandet via et nes og en bro. Halvøya er delt mellom sognene Gryt og Hyltinge sogn. I 2004 kjøpte Göran Persson og Anitra Steen eiendommen Övre Torp på Hyltingeö i Hyltinge sogn.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]