Båndbarkmåler

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Båndbarkmåler
Båndbarkmåler
Vitenskapelig(e)
navn
:
Cleora cinctaria
(Denis & Schiffermuller, 1775)
Norsk(e) navn: båndbarkmåler
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Dyreriket
Rekke: Leddyr
Klasse: Insekter
Orden: Sommerfugler
Familie: Egentlige målere
Slekt: Cleora
Habitat: åpne landskap med spredte busker
Utbredelse: Palearktis

Båndbarkmåler (Cleora cinctaria) er en sommerfugl i gruppen av de egentlige målere (Geometridae). Den er en av flere lignende, gråspraglete arter men kan vanligvis kjennes på at forvingen har to tydelige, doble, mørke tverrbånd. Denne arten, som flyr om våren, finnes i Sør-Norge.

Utseende[rediger | rediger kilde]

En middels stor (vingespenn 30 – 35 mm), slank, lyst gråspraglete måler. Hannens antenner er fjærformede. Forvingen har et, vanligvis tydelig, dobbelt, mørkt tverrbånd nær roten og et bølgete, dobbelt tverrbånd litt utenfor midten av vingen. Nær vingens midt er det et avlangt trekantet, svartkantet, hvitt merke. Bakvingen har 3-4, oftest ufullstendige, mørke tverrbånd. Arten varierer en god del i farge, men de mørke tverrbåndene i forvingen er vanligvis tydeligere enn hos beslektede arter.

Larven er naken, lang og slank, blekt blågrønn med smale, lyse lengdestriper.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Denne arten finnes mest på åpne områder med spredte busker og trær. Larvene kan leve på ulike busker og løvtrær, blant andre trollhegg, bjørk, eik og pors. De voksne målerne flyr om natten i april – mai.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Arten finnes i den palearktiske region. I Norge finnes den i Sør-Norge nord til Hordaland. Den ser ut til å ha en masseforekomst våren 2008. ([1])

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]