Azumanga Daioh

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Azumanga Daioh
Azumanga Daioh logo.svg
あずまんが大王
(Azumanga Daioh)
Demografishōnen
Sjanger Komedie, skoleliv, hverdagsliv
Manga
Manus Kiyohiko Azuma
Utgiver Japan MeidaWorks
USA Canada ADV Manga
Magasin Japan Dengeki Daioh
Periode Februar 1999Juni 2002
Tankōbonbind 4
Anime: Azumanga Daioh THE ANIMATION
Regissør Hiroshi Nishikiori
Studio J.C.Staff
Licensor USA ADV Films
Kanal Japan TV Tokyo
Sør-Korea Tooniverse
Periode 8. april 200230. september 2002
Episoder 26

Azumanga Daioh (あずまんが大王 Azumanga Daiō) er en japansk komisk manga (tegneserie) av Kiyohiko Azuma.

Serien er basert på fire tegneserieruter som blir trykket i japanske aviser. Disse ble etter hvert samlet sammen og deretter utgitt til fire bøker som forteller hovedpersonenes liv gjennom deres tre år på skolen. Avisstripene ble trykket fra april 1999 og frem til mars 2002.

Tegnefilmutgaven, anime, er bygget opp rundt det japanske standardprinsippet med 26 episoder plassert over to sesonger (en sesong tilsvarer ett semester i den japanske skolen, og som varer fra april til september). Totalt er serien bygget opp av 130 5-minutters episoder, dette fordi at serien skulle ligne mest mulig på avisstripene den var basert på. Disse 130 korte episodene ble senere samlet opp i 26 episoder, hver med en lengde på ca. 25 minutter.

Mangaserien ble utgitt i Dengeki Daioh av Mediaworks i Japan, og serien blir publisert på engelsk av ADV Manga.

Handling[rediger | rediger kilde]

Azumanga Daioh handler om hverdagen til seks skolejenter i Tokyo gjennom deres tre år på en navnløs skole. Hver av jentene har en unik og fargefull personlighet og det er deres forskjellige, og ofte humoristiske, måte å takle hverdagen på som er det vesentligste i serien.

Rollefigurer[rediger | rediger kilde]

Chiyo Mihama[rediger | rediger kilde]

Chiyo Mihama (美浜 ちよ) er en lystig og geniale 10-åring som får 100 prosent (på japanske skoleprøver teller en alltid resultatene i prosenter) på nesten alle prøver og som derfor har fått hoppe rett opp til på et høyere klassetrinn, selv om hun egentlig gikk på barneskolen.

Tomo Takino[rediger | rediger kilde]

Tomo Takino (滝野 智) er en hyperaktiv og skadefro slappfisk som ikke følger med på skolen og ofte irriterer andre. Hun kommer seg gjennom skolegangen ved å skrive av notatene til Chiyo og Yomi. Hun er også meget impulsiv og tenker sjelden over konsekvensene av det hun sier og gjør.

Koyomi «Yomi» Mizuhara[rediger | rediger kilde]

Koyomi Mizuhara (水原 暦) er den mest seriøse og voksne i gruppen. Hun har gått i samme klasse som Tomo siden barneskolen og er hennes mobbeobjekt nummer en.

Sakaki[rediger | rediger kilde]

Sakaki (榊) er høy, mørk og mystisk. Hun snakker sjelden og har et steinhardt ytre. Hun er også en meget god atlet, men viser ingen interesse for sport annet enn når hun deltar på skolens årlige idrettsdag. Hun er også ganske god på skolen, men får middels karakterer i de fleste fag.

Ayumu «Osaka» Kasuga[rediger | rediger kilde]

Ayumu Kasuga (春日 歩) kommer egentlig fra Osaka, men ble overført til Tokyo i første skoleår. Tomo erklærte fort at kallenavnet hennes skulle være «Osaka». Ayumu kan virke treg og dum, og hun sover ofte i timene og har lange filosofiske tankerekker som ender i ingenting. Hun er blant annet meget god på en helt spesiell type gåter.

Kagura[rediger | rediger kilde]

Kagura (神楽) går opprinnelig i parallellklassen til de andre, men etter det første året byttet hun klasse og havner sammen med de andre. Hun er ikke flink på skolen, og sammen med Tomo og Ayumu danner hun «Bonkuraazu» (idiot eller dumskalle), en gruppe av de dårligste elevene i klassen. Hun er god i sport og ser på Sakaki som sin store rival.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]