Axel Helgeland AS

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Axel Helgeland AS
Lokale i St. Olavsgt.3, Drammen
Org.formAksjeselskap
BransjeDetaljhandel
Etablert1907
Opphørtsenere enn  1982
HovedkontorDrammen
LandNorge
Produkt(er)jernvare
Axel Helgeland AS
Bilder fra Erik Helgelands private bildesamling

Axel Helgeland AS[1] var en jernvare- og byggevaregrossist i Drammen. Selskapet var grunnlagt i 1907 og ble de første årene drevet under navnet R. Mortvedt & Co inntil selskapet ble overtatt og drevet videre av grosserer Axel Emil Helgeland under navnet Axel Helgeland AS fra 1916.

Historikk[2][rediger | rediger kilde]

I 1959 ble det åpnet et nytt lagerbygg i Rosenkrantzgaten 151.

Grosserer Axel Emil Helgeland (født 17. august 1883, død 19. september 1962) var gift med Hanna Helgeland, født Nebell (født 28. desember 1881, død 24. desember 1963). De fikk syv barn, tre døtre og fire sønner.

Det var de fire sønnene Hans Andreas Helgeland (1911-1985), Alf Helgeland (1913-1994), Eivinn Helgeland (1920-1996) og Kjell Dagfin Helgeland (1922-2001) som etter hvert tok over både aksjer og driften av selskapet etter deres far Axel Emil Helgeland.

De første driftsårene befant virksomheten seg i en lav to-etasjes bygning ved hjørnet av Øvre Strandgate og nedre del av Bragernes torg på Bragernes-siden av Drammen.

Selskapet kjøpte tidlig sin egen forretningseiendom i Øvre Storgate 9 Drammen (en sentrumseiendom på hjørnet av Øvre Storgate og St. Olavs gate) på Bragernes i Drammen.

I 1959 sto selskapets engroslager i Rosenkrantzgaten 151 på Åssiden i Drammen ferdig. Det var det mest moderne engroslageret på Østlandet etter datidens standard for logistikk og lagring. Lageret var spesialisert og innrettet for en ekspansiv engros- og detaljhandel av jernvarer, verktøy, sports- og fritidsartikler, bygningsartikler generelt samt armeringsjern og stål via representasjons- og agenturrettigheter for internasjonale og norske merkevarer og produsenter.

Selskapet bidro tidlig på 1960-tallet med initiativ og utforming av forretningsidé og opprettelse av flere nasjonale kjedevirksomheter innen bransjene jernvarer (Norjerv AS), bygningsartikler (Norgros AS) og sportsutstyr for egne import- handelsagenturer (Sportgros). Disse kjedevirksomhetene rettet seg mot norske lokaleide handelsbedrifter med sterke lokale markedsposisjoner og var spredt geografisk over hele landet.

Selskapet benyttet også navnet «Jernhelgeland» som telegramadresse og i øvrig annonse- og reklamemateriell for å markere sin sterke markedsposisjon med betydelige leveranser av både armeringsjern og bygningsartikler generelt (engros og detalj) til direktekunder i Drammen og omegn samt til forhandlere og øvrige kjedemedlemmer over store deler av Sør- og Østlandet.

Kjedesamarbeidet gjennom Norjerv AS, Norgros AS og Sportgros utformet og fremforhandlet kollektive rammebetingelser for innkjøp og landsdekkende markedsføring av jernvarer, industrivarer, bygningsartikler og sportsartikler for medlemsbedriftene vis-à-vis både det norske private forbrukermarkedet og profesjonelle entreprenørmarkedet over hele landet.

Selskapet utviklet seg til et av Norges største handelsselskap innen engros- og detaljomsetning av bygningsartikler samt jernvarer og sportsartikler frem til 1990-tallet, hvoretter det ble delt opp i hhv et eiendomsselskap og et handelsselskap. Handelsselskapet ble deretter kjøpt opp av annen virksomhet og skiftet navn etter fusjonering.

Kjell Dagfin Helgeland solgte seg ut av Axel Helgeland AS i 1978.

Selskapene Norjerv AS og Norgros AS kan i dag spores videre til dagens Norske handels- og kjedevirksomheter i henholdsvis Maxbo og Byggmakker.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]