Avro 534 Baby

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Avro 534 Baby
Avro Baby.jpg
Herbert Hinklers Avro Baby i Queensland Museum, Brisbane, Australia
Informasjon
RolleSportsfly
ProdusentAvro 1919-
Passasjerer0
Mannskap1
Spesifikasjoner
Lengde5.34 m
Høyde2.31 m
Vingespenn7.62 m
Vingeareal16.7
Egenvekt277 kg
Vekt (lastet)374 kg
MotorerGreen C.4
Topphastighet185 km/t
Marsjfart129 km/t
. m
Rekkevidde332 km
Klatrefart. m/min

Avro 534 Baby (opprinnelig navn «Popular») var et britisk bygget, enseter, to-dekker sportsfly bygget kort tid etter første verdenskrig.

Utvikling[rediger | rediger kilde]

Avro Baby var konvensjonelt bygget av bardunforsterkede spanter dekket med canvas. Det hadde to sett med like lange vinger plassert like over hverandre (unstaggered) hver med to par balanseror, sideroret var nesten sirkulært, selv om det var senere variasjoner av dette. Understellet var et en-akslet arrangement med den vanlige haleskinnen.

De første Babies hadde en væskekjølet rekkemotor, produsert av Green Engine Co. Ltd. Det utviklet 35 hk.Enkelte varianter hadde en 60 hk (45 kW) ADC Cirrus 1 eller en 80 hk (60 kW) le Rhone.

Prototypen fløy første gang 30. april 1919 og havarerte etter to minutter på grunn av pilotfeil. Andre prototype gjennomførte en vellykket tur 31. mai 1919.

Varianter[rediger | rediger kilde]

Flyet ble bygget i syv eksemplarer, de fleste var varianter av prototypen:

  • Type 534A Water Baby var et sjøfly med pongtonger, endret ror og større haleflater. Den fjerde Baby som ble bygget fikk denne betegnelsen, kjennelig på at skroget var dekket med finer, og en noe kortere undre vinge
  • Type 534C. Her var begge vinger forkortet noe da denne typen var spesialbygget for hastighetsflyvning til en konkurranse i 1921, Aerial Derby.
  • 534D var en Baby modifisert for tropiske forhold og ble benyttet av en forretningsmann i India. Alle 534 var en-setere med Green motorer,
  • Type 543 Baby var en to-seter med et skrog som var forlenget 76 cm. Den også hadde opprinnelig Green-motorer, men i 1926 ble denne erstattet med en 80 hk. ADC Cirrus 1 luftkjølt rekkemotor.
  • Siste versjon av var type 554 Antarctic Baby (eller Avro Shackleton) ble bygget som foto-fly for Shackleton-Rowetts Ekspedisjon til Antarktis i 1921-22. Denne hadde en 80 hk. Rhone motor, forhøyet haleror og avrundede vingetipper. I likhet med Water Baby var den et sjøfly..

Flyet i bruk[rediger | rediger kilde]

Flyene ble brukt i distanseflyvninger tidlig på 1930-tallet av mange forskjellige piloter, men er best husket for flyvninger som ble gjennomført med Herbert Hinkler i cockpit. Den 31. mai 1920 fløy han non-stop fra Croydon til Torino på 9 timer og 30 minutter, en tur på 1 050 km., og ble tiljublet som tidenes rekordholder. Den 24. juli vant han andreplassen i Aerial DerbyHendon, og den 11. april 1921 satte han ny distanserekord i Australia da han fløy sin nye Baby non-stop fra Sydney til sin hjemby Bundaberg 1 280 km. og gjennomførte turen på 8 timer og 40 minutter. Hinklers Baby er bevart i Queensland Museum i Brisbane.

I juni 1922 ble en annen Baby den første som fløy mellom London og Moskva da den russiske kjøper hentet maskinen og fløy den hjem.

Antarctic Baby (eller mesteparten av den) ledsaget Ernest Shackleton på hans siste Shackleton-Rowett ekspedisjon til Antarktis. Uheldigvis ble deres skip «Quest» forsinket på grunn av motorproblemer og var ikke istand til å hente de manglende deler som var blitt sendt til Rio de Janeiro og Avroen ble ikke brukt mot Sydpolen.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]