Autodafé

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Por haber nacido en otra parte («Fordi hun er født et annet sted») av Francisco Goya fra perioden 1814-1823. Tegningen viser hvordan den spanske inkvisisjonen brukte skamstraff i sine autodafeer, seremonielle domsavsigelser og henrettelser: Den dømte ble merket med en høy, spiss hatt (kalt capirote, coroza eller Flammenhut) og en skulderkappe (sanbenito) der en skrev dommen. Iført dette måtte det ydmykede offeret gå i offentlig prosesjon. Tittelen på tegningen viser kunstnerens syn på kjetterdomstolens ofte absurde og rasistiske avgjørelser.

Autodafé (via portugisisk og spansk auto da fé fra latin actus de fide eller actus fidei, «troshandling») var den avsluttende, offentlige delen av en rettssak mot mistenkte kjettere, inkludert mistenkte kryptojøder, utført av Den spanske inkvisisjonen (14811834) og Den portugisiske inkvisisjonen (15361821), men også i Italia. Autodafé betegnet opprinnelig selve domsavsigelsen, men ble siden også brukt om den påfølgende utførelsen av straffen.

Under autodaféen var det opptog gjennom byen, og de anklagede måtte bruke kapper med symboler som viste hva de var skyldige i. De som skulle henrettes hadde en annen farge på kappen enn andre skyldige. Opptoget endte ved kirken, der de som skulle henrettes ble skilt fra de andre, og ført til for eksempel bålet der de ble brent.

Autodafé var en skamstraff der en brukte offentlig stigmatisering og ydmykelse som virkemiddel.

Ordet autodafé kan også brukes om offentlig brenning av skrifter og bøker.

Auto de Fe malt av Francisco Ricci i 1683. Scenen er hentet fra Plaza Mayor i Madrid sommeren 1680 der Den spanske inkvisisjonen holdt seremoniell domsavsigelse i en rettssak om kjetteri. Slike seremonier ble en blanding av folkeforlystelse, brutalitet og fromhetsgjerninger.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

P religion world.svgDenne religionsrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.