Autobianchi Primula

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Autobianchi Primula
ProdusentAutobianchi
Produsert1964–1970
KlasseSupermini
KarosserityperTodørs fastback
Tredørs kombi
Firedørs fastback
Femdørs kombi
Todørs coupé
Generasjoner
Tekniske data
Motor1.2 liter
1.3 liter
1.5 liter

Autobianchi Primula er en bilmodell i supermini-klassen fra den italienske bilprodusenten Autobianchi, et underselskap av Fiat, som ble bygget mellom 1964 og 1970. Bilen er kjent for å være Fiats første bilmodell med forhjulstrekk og motoren montert på tvers foran i bilen. Primula ble bygget i Autobianchis fabrikk i Desio, og konkurrerte med Austin/Morris 1100, som ble bygget i Italia av Innocenti på lisens fra BMC.

Før Primulas lansering var alle modeller fra Fiat-konsernet bakhjulsdrevne, og mens de større modellene hadde motoren montert foran hadde alle mindre bilmodeller motoren montert bak. Etter at Mini ble lansert med forhjulstrekk og motor montert på tvers mellom forhjulene, ble dette raskt populært også blant andre bilprodusenter, da det var svært plasseffektivt. Også Fiats designsjef, Dante Giacosa, innså raskt potensialet i et slikt oppsett, men selskapets ledelse ønsket ikke å eksperimentere med de populære Fiat-modellene. Derfor ble det bestemt at en modell skulle lanseres under det ikke fullt så prestisjetunge Autobianchi-navnet.

Karosserityper[rediger | rediger kilde]

Den første varianten som ble tilgjengelig var svært lik BMCs fastback-sedaner, med enten to eller fire dører, og med eller uten bakluke (noe som gjorde bilen til en kombi. I 1965, ett år etter lanseringen, ble også en coupémodell tilgjengelig, med design fra Carrozzeria Touring.