Austre Moland

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Koordinater: 58°33′07″N 8°48′53″Ø

Austre Moland er en tidligere kommune i Aust-Agder fylke og har en komplisert historie med oppdeling, kommunesammenslåing og navneendring. Østre Moland var før oppsplittingen i 1878 en kommune av betydelig størrelse og med en befolkning på 11.401. I 1919, da Austre Moland kommune var redusert til jordbruksområdene omkring Molandsvannet og Longumvannet, var folketallet redusert til kun 1.289 innbyggere.

Østre Moland - en storkommune[rediger | rediger kilde]

Strandstedet Barbu var før 1878 sentrum i kommunen Østre Moland.
Molandsvannet sett fra E18.

Kommunen ble opprettet som Østre Moland formannskapsdistrikt i 1837, og besto da av et geografisk område som i dag utgjør mesteparten av de sentrale og østlige deler av Arendal kommune (unntatt Flosta). Kommunen strakte seg fra Ormetjern til Haslestad, og fra Merdø til Bjornes. Den mest folkerike del kommunen var forstadsområdene i Barbu, den del av kommunen som omsluttet byen Arendal. Formannskapsdistriktet Østre Moland hadde i 1878 11.401 innbyggere, og det administrative sentrum var strandstedet Barbu. Kommunens kirker lå langt fra strandstedet, på Tromøy og i Brekka ved Molandsvannet.

Kommunedeling 1878 og 1919[rediger | rediger kilde]

Fra 1. mai 1878 fikk Tromøy og Barbu status som selvstendige kommuner, mens resten beholdt navnet Østre Moland. Etter splittelsen hadde kommunen Østre Moland bare 2.524 innbyggere.

1. juli 1919 var det en ny deling. Industristedet Eydehavn var da etablert, og Stokken sogn ble skilt ut som egen kommune.

Kommunen og bygda rundt Molandsvannet[rediger | rediger kilde]

Den resterende del av Østre Moland kommune hadde nå bare 1.289 innbyggere, litt mer enn 1/10-del av hva kommunen med samme navn hadde før oppdelingen i 1878. Kommunen var redusert til jordbruksområdene omkring Molandsvannet og Longumvannet. Men noe av kommunens arealer lå svært nær byen Arendal.

Fornorskingspolitikken førte til at kommunen og kirkesognet i 1948 skiftet navn fra Østre Moland til Austre Moland.[1] Det er problematisk at dette navnet brukes om den historiske kommunen som omfattet Barbu, Tromøy og Stokken.

Kommunesammenslåing[rediger | rediger kilde]

1. januar 1962 ble Austre Moland, Flosta, Stokken og Strengereid krets i Tvedestrand slått sammen til en ny storkommune som fikk navnet Moland kommune. Samtidig ble det foretatt en justering av grensen mot Tvedestrand.

1. januar 1964 ble området Holtegården (5 innbyggere) i Moland (tidligere Austre Moland) overført til Tvedestrand kommune.

I 1992 ble de fem kommunene Moland, Tromøy, Hisøy, Øyestad og Arendal slått sammen. Navnet på den nye kommunen ble Arendal.

Bygda Austre Moland[rediger | rediger kilde]

I dag er Austre Moland navnet på den bygda som bar navnet som kommunenavn i perioden fra 1919 til 1962. Bygda omkranser Molandsvannet og Longumvannet.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Kristen Weierholt: Austre Moland. Ei bygdebok. Tvedestrand 1958. s. 52.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Kristen Weierholt: Austre Moland. Ei bygdebok. Tvedestrand 1959. I Bokhylla.no

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]