Aupourihalvøya

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Aupourihalvøyas geografiske plassering
NASA satellittbilde av Aupourihalvøya og Ninety Mile Beach

Aupourihalvøya (engelsk: Aupouri Peninsula) er ei halvøy formet som en landtunge på nordenden av NordøyaNew Zealand. Den stikker frem mellom Tasmanhavet i vest og Stillehavet i øst.

Aupourihalvøya er en halvøy på en halvøy, idet den er en del av den større Northland-halvøya som utgjør nesten en tolvdel av New Zealands areal. Den har sitt utspring ved byen Kaitaia, hvor Northland-halvøya går fra å være 60 til bare 10 kilometer bred.

På østsiden, helt sør på Aupouri ligger det naturlige innløpet til havnen Rangaunu Harbour. Bortenfor denne ligger enda en kort halvøy og bukta Doubtless Bay. Østkysten av Aupourihalvøya er kjennetegnet av buktene Rangaunu Bay i sør og Great Exhibition Bay i nord. Nordøst på halvøya ligger det naturlige innløpet til havnen Parengarenga, og nord for denne ligger North Cape.

Den mest kjente og karakteristiske delen av Aupourihalvøya ligger på den andre sida. Nesten hele vestkysten består av den 88 kilometer lange stranden som har det noe feilaktige navnet Ninety Mile Beach.

Ved nordenden brer halvøya seg ut til 30 kilometer. Her ligger flere odder som kjemper om å være det nordligste punktet på Nordøya: Cape Maria van Diemen, North Cape, Cape Reinga og Surville Cliffs. Sistnevnte ligger lengst mot nord, men med en margin på bare noen få hundre meter. Surville Cliffs ligger på breddegraden 34° 23' 47" sør. Bare en håndfull øyer i øygruppene Three Kings Islands og Kermadecøyene ligger lenger nord på New Zealand.

Halvøya har svært spredt bosetning, og ingen steder har flere enn 100 innbyggere. På grunn av dette er veiene i området for en stor del uten fast dekke, og Ninety Mile Beach blir ofte benyttet som en uoffisiell hovedvei.

Halvøya har fått navn etter Te Aupouri, en av māori-stammene som holdt til der.