Ahuizotl

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Auitzotl»)
Ahuizotl
Født15. århundreRediger på Wikidata
Tenochtitlan
Død2. sep. 1502Rediger på Wikidata
Tenochtitlan
BeskjeftigelseMonark Rediger på Wikidata
Embete
  • Tlatoani (1486–1502) Rediger på Wikidata
FarTezozómoc
MorAtotoztli II
SøskenAculnahuacatl Tzaqualcatl
Āxāyacatl
Tīzoc
BarnChimalpilli II
Cuauhtémoc
Xilabela

Ahuizotl (født i Tenochtitlan, død 2. september 1502 i Tenochtitlan) var «Stortaler» av Tenochtitlan mellom 13. april 1486 og sin død i 1502. Han var ansvarlig for en stor del av rikets utvidelse omkring det område som i dag er byen Mexicos større omland. Dette var dessuten en form for maktdemonstrasjon etter sin svakere forgjenger.

Hans sønner var kongene Chimalpilli II og Cuauhtémoc; han hadde også en datter.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Han var sønn av Tezozomoc (sønn av Itzcoatl), og av prinsesse Atotoztli II. Han var bror av sine forgjengere Tízoc og Axayacatl.

Aztekerne kom utenrikspolitisk sterkt svekket ut av herskeren Tízocs regjeringstid. Tīzoc døde i 1485, men det er litt uklart hvordan han døde. Det spekuleres med at han ble forgiftet.

Svekkelsen av riket gjenspeiles av den kjensgjerning at overhodene av nabostatene skarpt avslo å komme på tronbestigelsesfestlighetene da Ahuizotl skulle overta som stortaler. Et annet tegn på svekkelsen var at de aztekiske kilder oppgir steder blant Auítzotls senere krigsmål som allerede var blitt erobret av tidligere aztekerherskere, for eksempel i Tolucadalen - dette innebærer at de hadde brutt ut i Tizocs regjeringstid.

Stortaler[rediger | rediger kilde]

Han kom til makten som Tlatoani i Kaninens 7. år (1486), etter sin forgjenger Tízocs død. Ahuizotl var kjent under det nye herskernavn idet han kalte seg etter et fabeldyr fra mytologien, Ahuizotl. Det er et fabeldyr som visste å lokke sitt bytte i dødsfeller og drukne det.

Han var muligvis den største militære leder av hele det precolumbianske Mesoamerika, og begynte sin periode med å undertrykke et huastecisk opprør, og snart etter mer enn fordoblet han områdene under aztekisk styre. Han erobret områder fra mixtekerne, zapotekerbe og andre folkeslag langs (nåværende) Mexicos stillehavskyst ned til den vestlige del av Guatemala.

Ikke alle erobringstoktene gikk godt. En krigstokt mot tlaxcaltekerne og deres bundsforvanter i byene Cholula og Huexotzinco endte nær bosettingen Atlixco i et alvorlig nederlag for aztekerne. I dette slaget falt ved siden av flere medlemmer av adelsklassen også Auítzotls nevø Tlacahuepan, en sønn av Axayacatl.

Ahuitzotl styrte dessuten en større gjenoppbygning av Tenochtitlan, med en utvidelse av Templo Mayor i 1487.

Nevøen Moctezuma II overtok som stortaler da Ahuizotl døde i 1502.

Kart som viser utvidelsen av det aztetiske emperiet og områder erobret av aztekiske herskere. Det erobrede området under Ahuizotl er markert med gult.[1]

.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Hanns J. Prem: Geschichte Altamerikas. Oldenbourg, München 1989 (2. überarbeitete Auflage 2007). ISBN 3-486-53032-1.
  • Hanns J. Prem: Die Azteken. Kultur – Geschichte – Religion. Verlag C. H. Beck, München 2006. ISBN 3-406-45835-1.
  • Ross Hassig: Aztec Warfare. Imperial Expansion and Political Control. University of Oklahoma Press, Norman 1988. ISBN 0-8061-2121-1.
  • Richard F. Townsend: The Aztecs. revised ed. Thames and Hudson, New York, 2000.

Noter[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Basert på kart av Ross Hassig i Aztec Warfare.
Forgjenger:
 Tīzoc 
Stortaler av Tenochtitlan
Etterfølger:
 Moctezuma II