Augustus Hoernle

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Augustus Rudolf Hoernle (født 1841 nær Agra i India, død 12. november 1918) var en engelsk orientalist, som ble født i India som sønn av en anglikansk prest. Han gikk på skole i Sveits, og flyttet senere til London hvor han studerte sanskrit under Theodor Goldstücker. Han vendte tilbake til India i 1865, hvor han først underviste ved Banaras Hindu University og senere ved Universitetet i Calcutta.

Dr. Hoernle var nesten hele sitt liv engasjert i studiene av indoariske språk og er kanskje best kjent for sin dechiffering av Bowermanuskriptet som ble samlet av Hamilton Bower i Kinesisk Turkestan.

Hoernle ledet på sine eldre dager Asiatic Society of Bengal før han pensjonerte seg i Oxford. Det var i hans tid der at han mottok, ble lurt av og publiserte en bok basert på forfalskede khotanesiske manuskripter, produsert av Islam Akhun og videreformidlet gjennom den britiske konsulen George Macartney. Sannheten om disse manuskriptene ble avslørt for ham av den ungarske oppdagelsesreisende arkeologen Sir Aurel Stein. Hoernles rykte overlevde likevel denne avsløringen, og hendelsen ble utelatt i hans biografiske omtale.